Външните министри на България и Република Северна Македония Теодора Генчовска

...
Външните министри на България и Република Северна Македония Теодора Генчовска
Коментари Харесай

Подписахме протокол със Скопие за учебните програми по история

Външните министри на България и Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха двустранния протокол към член 12 на Договора за добросъседство и другарство.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа ограничения за образователните стратегии по история, говора на омразата и културата.

" Беше регистриран напредъкът във всички секторни групи. Постигнатите съглашения и договорености би трябвало да бъдат претворени на процедура. Това е сериозен ангажимент и на двете страни.

" Експертите от МвнР остават в подготвеност да продължат на равнище работни групи. България е страната, която най-силно подрепя европейската интгерация на Република Северна Македония. От тук насетне им пожелаваме триумф по пътя който от дълго време желаят да поемат ".

Това сподели Теодора Генчовска. Буяр Османи благодари и изрази удовлетворение. Според него диалозите са били градивни и се отваря нова глава в връзките сред двете страни.

" За нас е историческа опция, че след 17 години кандидатски статус, добиваме опция да почнем договарянията. Целта е да преодолеем всички спънки ", сподели Османи.

Второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия се състоя през днешния ден в Министерството на външните работи в София. В рамките на срещата беше изработен обзор на осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие и бяха контрактувани ограниченията за неговото дейно осъществяване през идващия интервал.

Това е вторият протокол, подписан сред двете страни. Първият протокол от първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия сред България и Северна Македония е подписан на 10 юни 2019 година в София. Оттогава до момента комисията не е имала съвещания.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР