Външните министри на Албания и Косово Генц Цакай и Беджет

...
Външните министри на Албания и Косово Генц Цакай и Беджет
Коментари Харесай

Албания и Косово ще създават общи дипломатически мисии

Външните министри на Албания и Косово Генц Цакай и Беджет Пацоли подписаха в Тирана съглашение, което планува да стартират дейности за разкриване на общи посолства и консулски представителства, предадоха македонските осведомителни уеб сайтове, цитирайки организация МИА.

Споразумението се основава на четири стълба и е в работа на общия интерес на интернационалната сцена, сподели министър Цакай. В него е обрисувана и общата тактика в региона на външната политика.
Тачи: Ако Европейски Съюз продължи да изолира Косово, ще се обединим с Албания Косовският президент е изявил предпочитание и за единство с Прешево, Медведжа и Буяновац – трите общини с албанско население в Южна Сърбия
„ Четирите стълба са политика, дипломация, професионализъм на работещите и дипломатическа просвета. В политически аспект Албания се задължава за съответно показване, отбрана и одобряване на политическите позиции на Косово във всички случаи, когато неговото наличие и одобряване на политически мнения е невероятно по справедливи аргументи. Албания ще предприеме и специфична акция за одобряване на държавността на Косово на интернационално равнище ", сподели Цакай.

Според двамата министри съглашението отваря нова глава в региона на външната политика сред Албания и Косово. Пацоли, който се обърна към Цакай с думите „ братко мой ", сподели, че Косово е „ стая в общия ни дом ".

„ Заедно ще бъдем по-силни ", заключи Пацоли.
Напрежение в Албания: Протестиращи нападнаха с камъни премиера Рама Тази офанзива задълбочава още повече политическата рецесия в балканската страна
Споразумението за основаването на общи задачи се подписва, откакто косовският президент Хашим Тачи заприказва за обединяване с Албания, в случай че Европейски Съюз продължи да изолира страната му. В края на юни Тачи заприказва и за обединяване на Косово с трите общини в Южна Сърбия с преобладаващо население –Прешево, Бояновац и Медведжа.

Междувременно Албания е разтърсена от огромна политическа рецесия и продължителни митинги. Битката сред премиера Рама и президента Мета се задълбочи след провеждането на локалните избори, които бяха бойкотирани от опозицията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР