Външни експерти, които ще се разпределят на случаен принцип, ще

...
Външни експерти, които ще се разпределят на случаен принцип, ще
Коментари Харесай

Министерският съвет прие случайно разпределени външни експерти да проверяват обществените поръчки

Външни специалисти, които ще се разпределят на инцидентен принцип, ще правят инспекции на техническите спецификации на избрани публични поръчки. Оторизираните специалисти ще влизат в лист, който ще се добавя един път годишно, планува признатата от държавното управление през днешния ден разпоредба за изискванията и реда за установяване на външни специалисти за инспекция на техническите спецификации при възлагане на публични поръчки.

Новият тип надзор бе въведен с измененията в Закона за публичните поръчки тази пролет. Той планува Агенцията по публичните поръчки (АОП) да прави инспекция на техническите спецификации на избрани процедури. За осъществяването им обаче са нужни характерни познания в разнообразни области, по тази причина АОП ще притегля външни специалисти със съответните подготовка и опит.

Експертите ще бъдат включени в лист, който ще се поддържа от организацията и ще се разгласява на Портала за публични поръчки. Списъкът ще се добавя един път годишно, като документи за включване в него могат да се подават в интервала 1 - 31 октомври, планува наредбата. Включването в листата ще е годно за период от три години, като е допустимо и възобновяване на валидността за нов тригодишен интервал. Определянето кои външни специалисти да ревизират техническите спецификации ще се прави на инцидентен принцип, посредством особено създаден програмен продукт, поддържан от АОП.

В наредбата се регламентират и условията към външните специалисти. Те би трябвало да имат приключено висше обучение и не по-малко от четири години професионален опит в декларираната област на регистриране, добит през последните 10 години. Заявленията на специалистите ще се преглеждат от комисия, избрана от изпълнителния шеф на АОП, в която ще вземат участие представители на Министерството на финансите и на Националния център за информация и документи.

Наредбата регламентира и изискванията и реда за установяване и погашение на възнагражденията на външните специалисти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР