Външна комисия крие протокола със Скопие Парламентът не може да

...
Външна комисия крие протокола със Скопие Парламентът не може да
Коментари Харесай

Петков с опит да се оправдае в Брюксел с НС, депутатите ни не могат да гледат френското предложение

Външна комисия крие протокола със Скопие
Парламентът не може да гледа френското предложение, нито да гласоподава решение по него, разясниха пред “Труд ” депутати-юристи и преподаватели по конституционно право. Причината е, че Министерски съвет не може да диктува на законодателната власт какво да прави.

В решението на Министерски съвет от предходната седмица се споделя, че оферти на Френското председателство по отношение на започването на договаряния за Европейски Съюз от страна на районен съд Македония и Албания да бъдат изпращани непосредствено в Парламентарната комисия по външна политика. Предложението бе на Кирил Петков. То обаче нарушава конституцията и правилника на Народно събрание. В конституцията основополагащ е правилото за разделяне на управляващите. А в правилника на Народното събрание се показва, че Проект за решение, декларация и послание могат да внасят народните представители и парламентарните групи. Те се разпределят от ръководителя на Народно събрание в съответните комисии в тридневен период. В случая френското предложение е импортирано непосредствено във външна комисия.

Оказа се, че през днешния ден там е постъпил и двустранния протокол със Скопие, само че от външна комисия го крият. Категоричен бе отводът протоколът да бъде възложен на медиите, с цел да се запознае обществото с него. Материалите по френското предложение не са изпратени и на членовете на външна комисия. Няма планувано и съвещание на комисията, а председателката є Венцислава Любенова от неделя е неоткриваема - не дава отговор на телефонни повиквания на кореспонденти и на сътрудници от Народно събрание.

От опозицията разясниха, че е невероятно да има решение на Народно събрание до срещата на върха в Брюксел, която е на 23 и 24 юни. Причината е забърканата каша с решението на Министерски съвет. Членове на комисията по външна политика заподозряха Кирил Петков, че счита да се оправдае пред Брюксел, че Народното събрание ни не е взел решение.

Депутати са безапелационни, че с цел да няма разправии би трябвало да се съблюдава правилникът на Народно събрание, т. е. планът за решение по ветото да бъде импортиран от депутати или от парламентарна група. В този случай съвещание може да бъде планувано най-рано за сряда, а решение в зала да бъде гласувано не по-рано от петък, защото би трябвало да се изготви и отчет на комисията.

Документът, направен от френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, планува европейски гаранции за това, че Скопие ще извърши задължения към София, с цел да може да бъде вдигнато българското несъгласие върху начало на договаряния за участие на прилежащата страна в Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР