Вампирската тема привлича любопитни от цял свят. В едноименния къмпинг

...
Вампирската тема привлича любопитни от цял свят. В едноименния къмпинг
Коментари Харесай

Желязната девица шокира туристите в замъка на Дракула

Вампирската тематика притегля любопитни от целия свят. В едноименния къмпинг менюта и цени са изписани като че ли с потекла кръв.

Най-посещаваният туристически обект в Румъния е замъкът на Влад Трети Дракула, прочут още като Цепеш. Той управлявал Влахия през 15-и век и господството му още подухва мистичност и митове. Бил фамозен със своята свирепост, набивал на прът враговете си. Замъкът е бил издигнат от жителите на Брашов през 13-и век, с цел да го употребяват като барикада против противников нашествия. Там била и митницата на границата сред Влахия и Трансилвания.

Замъкът се намира до градчето Бран, които е единствено на 298 километра от Русе. Преустройван е няколко пъти през последните четири века, а последното било през XX век. Тогава кралица Мария Румънска почнала да употребява замъка като своя лятна резиденция. Митичната атмосфера, витаеща в близост, дава храна за легендите, че точно тук е живял в предишното известният със своята свирепост граф Дракула.

Сега замъкът е прелестно място за снимане на филми и превъзходен фон за зрелищни подиуми. Посещава се от милиони туристи на година. Селцето Бран е обгърнато в мистиката към Дракула. Вампирската тематика притегля любопитни от целия свят. Има и къмпинг Дракула, а заведенията в близост са с менюта и цени, изписани като че ли с потекла кръв.

Посещение на замъка Бран, прочут още като Замъкът на Дракула, ще ви коства 20 евро и доста нерви. Въоръжете се с самообладание, тъй като опашките са огромни и стартират още от сутринта. Организацията е неприятна и се постанова да изчакате, до момента в който посетителите преди вас излязат от вътре. В реалност гледката си заслужава разходката, както и таксата, тъй като замъкът е доста добре непокътнат.

Вътре впечатляват мебелите, употребявани от кралицата, когато го е употребила като своя резиденция. Интересно е и малко стълбище, водещо до кулата. Преминаването по него е извънредно премеждие, тъй като няма осветяване. Гледката от високото стопира дъха.

Навсякъде може да снимате, но няма по какъв начин да предадете чувството, което основава замъкът - то е тягостно, злокобно. В една от стаите са показани доспехите и облеклата на Графа. Малко по-късно и оръжията му. Стаята на мъченията е една от най-посещаваните, а вътре има уреди за изтезания. От стола с шипове и " желязната девственица " - апарат с остри ножове, туристите ги побиват тръпки.

Дракула е име, получено при рождението на Влад, и значи демон. Целият живот на владетеля е обгърнат в тайнственост и митове. Той е първият държател в Европа, заимствал от турците наказването на врагове посредством набиване на прът. По този метод се прочул като изключително нечовечен човек. След като излезете в красивия двор, отдъхвате с облекчение.

Брам Стокър прави рубрика прочут

Ирландският публицист Брам Стокър прави замъка знаменит с бестселъра си “Дракула ” през 1897 година. Той в никакъв случай не е посещавал Румъния. Въпреки това доста тъкмо разказва природата на Карпатите, Трансилвания, суеверията на румънците, както и хипотетичния палат, където живеел граф Дракула. Творбата му последователно става световноизвестна, а историите за рубрика, вампирите и върколаците са пресъздадени в доста филми.

След Чаушеску: Двама овчари забогатели около Цепеш

И през днешния ден в Трансилвания се споделя случката с двама локални овчари - Георги и Михай, съумели да забогатеят около Дракула и неговия палат. Това станало в средата на 1990 година, малко след рухването на режима на Николай Чаушеску. Туристи от Западна Европа и Съединени американски щати към този момент можели да посещават Румъния. През юни на едно поляна на километри пред замъка спрели няколко рейса с чужденци. Те видели двама овчари, които си пасели овцете. Водачът на едната от групите попитал: " Може ли да ми кажете къде е замъкът на Дракула? ". Слисаните овчари дали отговор: " А кой е Дракула? ". Те не били чували за Влад Цепеш през социализма. Те обаче бързо се усетили каква златна мина е това и през идващите години станали публични гидове против солидно възнаграждение. Докато страната се намеси, те натрупали съществени пари, построили си огромни къщи и подкарали скъпи коли, а в този момент си живеели от спестеното.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР