Вълци нападат животни в санданското село Плоски. Проблемът е от

...
Вълци нападат животни в санданското село Плоски. Проблемът е от
Коментари Харесай

Вълци нападат животни в санданско село - има ли опасност за хората

Вълци атакуват животни в санданското село Плоски. Проблемът е от години, а хищниците стигат все по-близо до къщите. Хората се тормозят, че скоро ще стартират да влизат и в дворовете им.

Живко Динев е пастир. Разказва, че вълците в региона са няколко. Виждал ги е покрай крайните къщи в селото, даже близо край пътя за Автомагистрала " Струма ".

" Тук надолу по реката. Кучетата ги гонят, но те не бягат. Те си остават там. Само завърта се, погледа кучето и отново си върви. От нищо не го е боязън ", споделя Живко.

" Ето аз както бях на лозето. Отиваш с опрощение на тоалетна, вълкът пред теб. Какво можеш да направиш. Просто стъписваш се и казваш да не те нападне. Когато бях с колата, той мина, няма на метър и половина мина пред мен ", споделя и Иван Парапанов.

По думите му атакуват и животни. " Ето на козара към този момент какъв брой кози, 3 - 4 кози. На краварите споделят, че има изядени крави ", изброяват Парапанов.

Единственият метод за справяне с казуса е образуване на хайки от локалната ловна дружинка, които да отстрелят животните. За това обаче се изискват специфични разрешителни.

" Трябва дружинките, позволение от министерството. Да се тровят е неприятно. Спасение от дивеча е единствено хайките. Нищо друго не може да се направи ", споделя Иван Парапанов.

" Трябва пушка, но никой не ти дава да носиш пушка. С тоягата ти не можеш да го гониш тоя вълк. Не става, не ", добавя Живко Динев.



Местните са подготвени на всевъзможни дейности, с цел да бъде позволен казусът с нашествието на вълци. Биха дали и награди на този, който им помогне.

Репортер: Миглена Медарова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР