Валтер Волф е директор Управление веригата на доставки в Kaufland

...
Валтер Волф е директор Управление веригата на доставки в Kaufland
Коментари Харесай

Валтер Волф: Пълна прозрачност и практики на световно ниво гарантират качеството на продукцията в Kaufland

Валтер Волф е шеф " Управление веригата на доставки " в Kaufland България. След като приключва висшето си обучение, Валтер Волф стартира професионалния си път в Schwarz Gruppe, от която е част към този момент 12 години. 10 години натрупа богат професионален опит в областта на логистиката и продажбите, като работи на управителни позиции в Lidl в Германия, Швейцария, Франция и България. Две години работи в централата на Lidl в Германия като отговорник за логистиката за четири страни - Германия, Франция, Белгия и Холандия. В началото на 2019 година застава отпред на " Управление на веригата за доставки " в Kaufland България. В ресора му влиза и целият Логистичен комплекс на Kaufland в с. Стряма.

Kaufland разполага с две бази, които обслужват хранителния и нехранителния подбор на хипермаркетите. Какво е да се управлява най-големия логистичен комплекс в бранша на модерната търговия у нас?

Голяма отговорност, която имам привилегията да споделям с извънреден екип от експерти. Нашата работа упражнява цялостния целогодишен надзор върху поръчаните артикули, с цел да можем да подсигуряваме изцяло транспарантно тяхното качество и прохлада от влизането в склада до слагането им на рафтовете в хипермаркета.

За да очертая мащаба по-добре, ще споделя няколко числа: логистичният ни комплекс се разпростира на повърхност от 359 хиляди квадратни метра в с. Стряма и разполага с общо 210 рампи за банкет на стока. На ден в комплекса влизат над 300 камиона и повече от 1 милиона палета със стока излизат към магазините ни годишно.

Зад всичко това стои само задачата клиентът да намира качествени артикули в нашите обекти в страната във всеки един миг. Това изисква съвършена организация, дълготраен взор, усърдна работа във високо динамична и непрестанно изменяща се среда и най-много взаимно доверие и точният екип.

Казвате, че качеството е въпрос и на верните хора...

Точно по този начин. Първият ни аршин за качество са хората в нашия екип. Именно по тази причина влагаме доста в тях. Специалистите ни по първокласен надзор в склада минават вътрешни и външни профилирани образования и надграждат всяка година продуктовите си знания съгласно сезона с професорите от Аграрния университет в Пловдив, които са наши доверени сътрудници. В допълнение всяка година прекосяваме вътрешни и външни одити на работата ни от самостоятелни и упълномощени локални и интернационалните организации. Разбира се, разчитаме на мнението на нашите сътрудници и като консуматори, тъй като те са и наши клиенти. Затова когато окачествяват продукцията при нейния банкет, те залагат и на личната си преценка дали това е артикул, който те самите биха избрали в магазина.

Силата ни е в това, че на всеки стадий от веригата на доставка разчитаме на нашите над 600 експерти на място в логистичния ни комплекс, както и на нашите експерти по стокови потоци, които споделят еднообразно високи професионални критерии за качество. Това е основополагащо за продукта, който най-после клиентът поставя на трапезата си.

Логистиката е най-строгият взор върху качеството в Kaufland и тя може да е ефикасна единствено с верните хора.
 Снимка 496746
Източник:

Как наподобява ефикасната логистика?

Ефективната логистика би трябвало да е проведена по този начин, че да доставя вярното количество, на вярното място, в точния миг, с тествано високо качество, което клиентът чака. Това значи точно изцяло ръководство и надзор на доставките - от точните разбори и прогнози за пазара - какво купува или ще купува клиента - през верните поръчки, до складовите интервенции и контрола на качеството. Всички тези интензивности би трябвало да са добре усъвършенствани и в добра синергия между тях.

Смея да настоявам, че активността ни тук е на международно равнище и е в действителност пример за умна логистика.

Разкажете по какъв начин на процедура се ревизира качеството в логистичния център на Kaufland?

Извършваме към 1000 инспекции на качеството на друга свежа продукция всеки ден. Фокусираме се изключително доста върху прясното месо, плодовете и зеленчуците.

Проверяваме дали всеки продукт дава отговор на строгите ни условия за прохлада, качество, целокупност, издръжливост, непорочност и мирис, грамаж, уместност на етикета и качеството на опаковката. За избрани продукти, изключително при прясното месо, се мери и температурата - както на продукта, по този начин и на помещението, в което се съхранява.

Имаме хранилища с разнообразни температурни режими за другите продукти. Прясното месо и млечните артикули да вземем за пример се съхраняват на температура сред 0 и 4 градуса, плодовете и зеленчуците - сред 9 и 11 градуса, като се изключи бананите - сред 13 и 17 градуса. Дълбоко замразените - от -20 до -23 градуса, а в допълнение имаме и специфична така наречен шоко камера, в която съхраняваме шоколадовите произведения през летния сезон.

Наблюдаваме и поддържаме температурните режими 24 часа в денонощието както отдалечено, посредством компютърни системи, по този начин и персонално.

Как успявате да следите за качеството на толкоз доста продукция всеки ден?

Чрез непрекъснати оптимизации и нововъведения. Складовата активност е една от сферите в нашия бизнес, която предстои на най-големи автоматизации точно, тъй като размерът от работа е голям, само че ние не можем да си позволим компромис с качеството.

Затова разчитаме на синергията сред опитния ни екип и ефикасните системи. Всички процеси по качеството в логистичния ни комплекс са цифровизирани, като по този метод реализираме цялостна бистрота по цялата верига на доставки. В Kaufland се води списък на всеки артикул, който е минал първокласен надзор. По този метод доста по-лесно вършим разбор, в случай че има някакъв проблем с него.

Друга общоприета процедура при нас е всеки снабдител да резервира авансово час, в който стоката му да бъде призната и окачествена. Така ние имаме опцията да обработим стоката по-ефективно, а доставчикът да направи повече от една доставка за деня. Това има и различен плюс - по-малък интервал на предпазване в склада и по-бърз достъп на свежата продукция до магазините ни.
 Снимка 496745
Източник:

Как гарантирате, че качеството на продукцията ще се резервира същото от склада до рафта в магазина?

На първо място избираме да работим с доверени сътрудници в логистиката, които разполагат с най-модерната техника. От дълги години работим с три от най-големите и одобрени транспортни компании у нас.

Всички те дават отговор на стандартите, които постановяваме във връзка с качеството - хладилните камиони би трябвало да разполагат с най-малко 2 температурни зони, които се контролират по отношение на спецификите на продукцията. Заедно следим изкъсо хладилната верига да не се нарушава сред логистичната база и нашите магазини.

С нашите сътрудници гледаме в една посока и когато става въпрос за опазването на околната среда. Затова към този момент над 80% от всички наши доставки се правят с общо 96 товарни автомобила на CNG гориво. По този метод посредством взаимната ни активност съумяваме да се грижим и за природата, като пестим въглеродни излъчвания на атмосферата.

За това ни оказва помощ и друга наша иновация - така наречен EPS каси за многократна приложимост. В момента близо 50% от доставките на плодове и зеленчуци се правят в тези каси. Те са сгъваеми, което ни дава опцията да доставяме по-голям брой едновременно, като в същото време понижим противоположната логистика на касите към централния ни склад.
 Снимка 496743
Източник:

Имате богат опит и на непознати пазари. С какво се отличава българският?

Това, което постоянно ми е предписание усещане, е какъв брой горди са българите с домашно приготвената храна - с градинския домат или домашното вино. Затова и ние в Kaufland имаме особено отношение към българските производители и работим предпочитано с тях през цялото време.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР