Вълнуващи думи по повод 24 май написа във фейсбук профила

...
Вълнуващи думи по повод 24 май написа във фейсбук профила
Коментари Харесай

Славчо Атанасов с вълнуващо послание за 24 май, пусна откъс ...

Вълнуващи думи във връзка 24 май написа във фейсбук профила си някогашният кмет на Пловдив и ексдепутат Славчо Атанасов. Той разгласява и сцена от кино лентата " Борис I " на режисьора Борислав Шаралиев. Ето целия пост на Атанасов:

" Поставям този фрагмент от кино лентата „ Борис І “ на огромния Шаралиев, тъй като съдържа прелестна метафора за смисъла на днешния ден. Прегледайте видеото и напряко ще настръхнете от сцената. Оцелелите от гоненията възпитаници на Кирил и Методий чакат знак. Ако българската страна желае да ги одобри, на стражевата кула ще възпламенят огън. И какво е удивлението им, когато виждат разпалените огньове по цялата крепостна стена. Моментът във кино лентата е извънреден, от въздействието на фрагментите те побиват тръпки. „ Слава тебе, Господи! Писмената са избавени! “, споделя Климент.

Лично за мен, това е най-великото достижение в историята на света, което ние, българите, сме създали. Да запазим от заличаване и да разпространим славянската книжовност. Това е развой, който в действителност е трансформирал света. Днес, тази писменост се употребява от 70 езика и над 300 милиона души. Заслугата за тази културна и духовна общественост е наша, българска. Ние сме огънят, който прогонва тъмнината. Не бива в никакъв случай да го забравяме и би трябвало постоянно да се гордеем с това извънредно и велико дело. Защото то показва нашата същина. Същността на духа и знанието. И тук, незабавно пред очите ми, изпъква обликът на Симеон Велики, нарисуван от великия занаятчия Гюдженов.



Вгледайте се деликатно в картината и ще забележите, че в едната ръка на нашия най-велик държател е скиптърът, знак на царската му власт, само че с другата си ръка той държи свитък с писмената.



Гюдженов прелестно е уловил мъдростта на българския общественик – знанието, духът, културата са най-силните оръжия, те са безконечни и несломими. Затова мечът е нарисуван в скута на Симеон, подложен е в ножницата си и даже е загърнат от заплаща му. Военната мощ е нещо краткотрайно, само че силата на духа и знанието е като светлината, тя е безконечна. Такава би трябвало да е и нашата, българската задача и орис – да пренесем културата и духа напред във времето. Затова, както споделя цар Борис във кино лентата: „ На колене пред писмената, български роде! “ На колене пред всички, които пазят и съграждат нашия дух, знанието и културата ни всеки ден! Вие сте искрата, която подържа огъня на българската светлина. Да сте благословени, здрави и окрилени! Честит празник на българския дух! "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР