Вълните на Тракия в участъка между Белозем и Стара Загора

...
Вълните на Тракия в участъка между Белозем и Стара Загора
Коментари Харесай

След старта на дългоочаквания ремонт: Защо отсечката по АМ Тракия се превърна в кошмар?

Вълните на Тракия в сектора сред Белозем и Стара Загора са на път да изчезнат. От през вчерашния ден стартира дълго чаканият ремонт на първите 12 км от пътен възел " Белозем " до пътен възел " Оризово " в посока Бургас.
Още по тематиката
Отсечката е открита на 2 юли 2006 година, а 14 година по-късно е мощно амортизирана.

Според статистиката на Института за пътна сигурност автомагистрала " Тракия " в сектора Чирпан - Стара Загора е една от най-смъртоносните в Европа. Само от 2015 година до юни 2020 година са починали 16 души.

Българска национална телевизия заключи хронологията на най-тежките произшествия:

На 23 януари 2017 година лек автомобил " Хонда ", ръководен от 36-годишен мъж, се заби в мантинелата на 257 километър. Шофьорът почина на място.

На 19 август 2017 година водач на тир почина при злополука край Стара Загора при 189-тия километър в посока София.

На 29 април 2017 година 57-годишен мъж от Варна почина при тежка злополука на автомагистралата на 257 км в посока Бургас. Джипът " Мазда ", който той е управлявал, се преобърнал, като е паднал в прилежащото платно.

На 6 октомври м.г. рейс се прекатурна в канавката на аутобана сред Нова Загора и Стара Загора. Шофьорът и неговият сателит оцеляват като по знамение.

Най-тежките произшествия станаха през лятото на тази година, което принуди АПИ да стартира дълго отлагания ремонт .

На 12 юли, малко след 17.00 часа, ТИР с турска регистрация, пътуващ към Бургас, навлиза в насрещното на 163-ти километър на " Тракия ". Удря 5 автомобила, обръща се и се възпламенява. При тежката злополука петима души губят живота си, а други шестима са ранени, измежду които и дете на две години и половина. Инцидентът става към село Плодовитово.

След като водачът губи надзор, минава през разграничителната мантинела и отива в насрещното придвижване. При удара се прекатурва като затиска няколко коли, а други изхвърля отвън пътя. По първична информация най-вероятната причина за случая е, че водачът е задремал на кормилото

Последват серия от механически и строителни експертизи. Директорът на Областното пътно ръководство в Стара Загора признава, че в този сектор мантинелите са остарели и мощно амротизирани. Твърди обаче, че не това е повода за тежката злополука.

На 18 юли тир с турска регистрация се обърна на същото място на автомагистрала " Тракия ", където шест дни по-рано починаха петима души. Този път за благополучие няма жертви и потърпевши. По първични данни камионът е спукал гума, при което се е качил на мантинелата сред двете платна.

На 31 август тир с турска регистрация, пренасящ палети, се обърна в крайпътна канавка на автомагистрала " Тракия " наоколо до 121 км в посока София, а повода - заспиване на лидера зад кормилото

Дни по-късно на мястото беше положен нов асфалт върху дилатационната фуга единствено в дейната лента, бързата и спешната бяха оставени в същото трагично положение. Тогава от АПИ признаха, че закърпването е краткотрайно решение за лятото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР