Вълните на Черно море спокойно се разбиват в брега на

...
Вълните на Черно море спокойно се разбиват в брега на
Коментари Харесай

Истанбулският канал – поредната “лудост“ на Ердоган

Вълните на Черно море умерено се разрушават в брега на турското крайбрежно населено място Карабурун наоколо до Истанбул. Недалеч се виждат тучни ливади, където пасат биволи.

Ако обаче турският президент Реджеб Таип Ердоган завоюва президентските избори на 24 юни и съумее да наложи един от най-спорните си планове, тази идилична картина ще се трансформира в плавателен канал, съпоставим с тези в Суец или Панама.

Истанбулският канал е най-амбициозният от поредицата „ луди планове “ на Ердоган, който за 15 години на власт промени радикално инфраструктурата на Турция, като се появиха редица нови летища, мостове, пътища и тунели.

В покрайнината към този момент се виждат голям брой разгласи за продажба на имоти и парцели, както и такива, които упорито популяризират новостроящи се жилища с аспект към канала. Рекламен видеоклип с Ердоган демонстрира по какъв начин регионът ще се промени след завършването на плана – мостове над водата и първокласни жилища по крайбрежието.

Турски публични лица настояват, че каналът е нужен, с цел да облекчи натоварването на Босфора – протокът, който разделя Европа от Азия и пресича Истанбул и който изпитва усложнения да поеме усиления трафик, довел напоследък до няколко случая.

Опонентите му отхвърлят самодейността и я дефинират като екологично злополучие, което ще унищожи едни от последните зелени пространства на Истанбул и необратимо ще навреди на локалната екосистема.

Глобален бранд

Плавателният канал се трансформира във значима предизборна тематика, защото Ердоган с горделивост презентира плана като доказателство за визията му за преобразяване на Турция в една от най-иновативните и бързорастящи международни стопански системи.

Турските управляващи настояват, че изкуственият канал с дължина 45 километра ще свърже Черно с Мраморно море и ще има потенциал от 160 плавателни съда на ден.

„ Ще се трансформира в световен бранд “, даде обещание Ердоган по време на избирателен протест.

Главният конкурент на Ердоган Мухарем Индже от опозиционната Републиканска национална партия (РНП) обаче ясно съобщи, че в случай че завоюва изборите ще приключи плана, който той разказва като гигантско пилеене на пари.

„ Не, аз няма да го строя. Няма да разходвам милиарди долари от нашите пари, с цел да изкопая един канал. “, сподели той. „ Извинявам се, само че няма метод! “

Ердоган популяризира плавателния канал като следващия грандомански план след такива като двата тунела под водите на Босфора, третия мост на него, както и третото летище на Истанбул, което ще стартира да действа през октомври.

Предвидено е каналът да стартира от региона на Кючюкчекмедже, квартал на Истанбул на брега на Мраморно море, след което да продължи към язовира Сазлъдере преди да доближи Черно море при Карабурун. Строителните работи към момента не са стартирали.

Турските управляващи се надяват също, че каналът ще разреши на Турция да получи спомагателна финансова полза от позицията на Истанбул като хъб на интернационалния морски превоз и ще понижи времето за изчакване за корабите, които постоянно стоят с дни закотвени на входа на Босфора.

Екологична кланица

За съперниците на плавателния канал, обаче, желанието за построяването на който бе оповестено още през 2011 година, до момента в който Ердоган заемаше поста министър-председател, това е към този момент прекомерно.

„ Ние не го преглеждаме просто като план за плавателен канал, а повече като опит за привличането на още жилищно строителство “, съобщи пред Агенция Франс Прес Нурай Чолак, деятел от групата „ Северни гори “ и добавя, че планът е „ екологично кръвопролитие “.

В опит да отклони сходни рецензии, Ердоган включи в предизборната си акция обещания за основаването на нови обширни „ национални паркове “; в Истанбул и други градове.

Пелин Пънар Гиритлиоглу от Истанбулската камара на урбанистите твърди, че планът в допълнение ще ограничи витално значимите водни запаси и в следствие ще докара до загубата на гора с размерите на 20 000 футболни стадиони.

„ Истанбулският канал е план, който съществено заплашва земеделието и бъдещето на Турция “, добавя тя.

В Карабурун обаче върху предизборните плакати на Ердоган стои апелът „ Велика Турция се нуждае от мощен водач “ и доста от локалните поданици нямат самообладание да стартира строителството на канала.

„ Притежавам земя тук, която преди не струваше съвсем нищо. Сега обаче цената и ще се увеличи два три пъти. Ще спечелим всички “, сподели за Агенция Франс Прес 76-годишният локален притежател Осман Каптан.

„ Някои неща ще би трябвало да бъдат разрушени, само че няма проблем да бъдат издигнати още веднъж “, добавя той.

Малко по на юг обаче, в селището Баклалъ, през което също ще премине плавателният канал, 64-годишният овчар Халит Озигит се опасява, че планът ще постави завършек на занаята му, който той упражнява от 10 годишен.

„ Ако каналът мине отсам, няма да останат нито животни, нито пасбища “, споделя той, до момента в който биволиците му пасат наоколо. „ Всичко ще загине, отглеждането на животни ще почине “./АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР