Вълна от солидарност и подкрепа в цял свят предизвика смъртта

...
Вълна от солидарност и подкрепа в цял свят предизвика смъртта
Коментари Харесай

Протестиращи настояха посланикът на Иран да не бъде канен на първото заседание на НС

Вълна от взаимност и поддръжка в целия свят провокира гибелта на 22-годишната жена, чието закононарушение е просто посочил се кичур коса отдолу под хиджаба.

 

Протестиращите в София желаеха посланикът на Иран в София да не получи покана за първото съвещание на 48-ия парламент в сряда. Протестът беше и против режима в Иран и ограничението на правата на дамите.

 

Амини беше задържана на 13 септември тази година от иранската нравствена полиция в Техеран поради нарушение на строгите правила за облекло в ислямската република. Иранското държавно управление упорства, че тя не е била измъчвана в полицейския сектор, само че фамилията й твърди, че по тялото й има охлузвания и други белези, както и, че е била бита след задържането й. По-рано този месец ирански правосъден доктор съобщи, че Махса Амини не е умряла от удари по тялото.

 

Смъртта на 22-годишната иранка провокира серия от митинги по целия свят. Днес партията на немския канцлер Олаф Шолц приканва за преустановяване на договарянията с Техеран. Съединени американски щати, Англия и Канада постановиха наказания на Иран след началото на митингите.

 

Най-малко 233 протестиращи са били убити от началото на демонстрациите в Иран на 17 септември, по данни на основаната в Съединени американски щати правозащитна група ХРАНА.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР