Вълна от реакции последва съобщението на руските власти, че Алексей

...
Вълна от реакции последва съобщението на руските власти, че Алексей
Коментари Харесай

Световните лидери за смъртта на Навални: Байдън предупреди за унищожителни последствия за Русия

Вълна от реакции последва известието на съветските управляващи, че Алексей Навални е мъртъв.

 

Американският президент Джо Байдън предупреди за унищожителни последици за Русия след гибелта на Навални в пандиза.

 

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа:

 

" Алексей Навални се бори за полезностите на свободата и демокрацията. Заради идеалите си той направи най-голямата всеотдайност. Европейският съюз търси отговорност от съветския режим, като виновен за трагичната му гибелта. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на фамилията му. И на тези, които се борят за народна власт по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Борбата за независимост в никакъв случай не свършва ", сподели Шарл Мишел.

 

" Смъртта му в наказателната колония ни припомня за действителността на режима на Владимир Путин ".

" Москва носи тежка отговорност за гибелта на съветския опозиционен водач, написа и норвежкият външен министър.

 

Нобеловият лауреат за мир съобщи пред Ройтерс, че гибелта на Навални е " ликвидиране " и счита, че изискванията в пандиза са довели до това.

 

 

Говорителката на Министерството на външните работи Мария Захарова на Русия разгласи, че реакциите на Запада след гибелта на Навални са задоволително показателни.

 

 

" Очакваме от Русия да откри всички обстоятелства към гибелта на Алексей Навални и да отговори на редица съществени въпроси ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Мюнхен, където се организира Мюнхенската конференция по сигурността.

 

 

Според него Алексей Навални в продължение на доста години е мощен глас в поддръжка на демокрацията и съдружниците от НАТО постоянно са призовавали за неговото освобождение. Столтенберг разяснява, че Русия става все по-авторитарна страна, която заглушава гласовете на опозицията посредством принуждение.

 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира от Полша, където се намира на посещаване:

 

 

“Светът загуби войник, чиято храброст ще се помни от поколенията. Ужасена съм от гибелта на лауреата на премията " Сахаров " Алексей Навални. Русия лиши свободата и живота му, само че не и достолепието му. Борбата му за народна власт продължава. Мислите ни са при брачната половинка и децата му ”, сподели Мецола.

 

В нито една от формалните съветски медии няма изявления за гибелта на Алексей Навални, отбелязва Българска национална телевизия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР