Вълна от фалшиви новини за починали след поставяне на ваксина

...
Вълна от фалшиви новини за починали след поставяне на ваксина
Коментари Харесай

Вълна от фалшиви новини за починали след поставяне на ваксина срещу COVID-19 у нас

Вълна от подправени вести за умряли след слагане на ваксина против Covid-19 у нас заляха обществените мрежи. По една от тях прокуратурата в Разград стартира следствие против интернет уебсайт, оповестил учителка за умряла единствено 15 минути след слагането на ваксина.Интернет пространството през последните дни в действителност беше залято от вести, които най-вече оповестяват за умряли български медици, на които е сложена ваксина. Нещо повече - някои уеб сайтове стигат до там да разгласят за мъртви цели фамилии. Това сигурно са подправени вести.На въпрос на Българска национална телевизия има ли такива данни, от Здравното министерство дадоха отговор, че досега в Изпълнителната организация по медикаментите не е постъпвала информация за смъртни случаи след слагането на ваксина

.При почти двама от 1000 инжектирани има известия за поява на нежелани реакции като болежка или зачервяване на мястото на убождането, отмалялост, главоболие и ниска температура. Хоспитализиран е единствено един имунизиран. Става дума за алергична реакция, а пациентът е прокиснал в болница един ден.Една от най-стряскащите подправени вести е с адрес Разград. Интернет уебсайт популяризира погрешна информация за умряла учителка след слагане на ваксина и даже уточни името и възрастта ѝ.Друга вест показва за мъртъв доктор от Пазарджик.

Сайт разгласява информация за цяло семейство медици, жертви на имунизацията във Велико Търново. Същият уебсайт споделя и за сходен сюжет в Шумен.Случаят в Разград провокира сериозна реакция и следствие. Регионалната здравна ревизия откри, че в реалност има учителка с името и възрастта на цитираната в уеб страницата.

Тя е жива, здрава и не се е подлагала на ваксина. " Нищо правилно няма в тази вест. Точно и по тази причина предприехме дейности да уведомим прокуратурата ", сподели доктор Ася Генева - шеф на РЗИ - Разград.От прокуратурата стигнали до лицето, разгласило информацията, само че казусът към момента се обяснява. " Ще се работи персонално с лицето, което е качило информацията, да не би той пък от своя страна отнякъде да е чел, само че в случай че не уточни негов първоизточник, той ще бъде притеглен към наказателна отговорност ", сподели Тихомир Тодоров - областен прокурор на Разград.

Здравната ревизия в Пазарджик също публично опроверга там да има смъртен случай след имунизация. " Няма такова здравно лице, при което да е настъпило освен гибел, само че и нямаме с някакви съществени постваксинални реакции ", сподели доктор Фани Петрова - шеф на РЗИ - Пазарджик.Медийна и цифрова просветеност, наложително сериозно мислене и инстикт за инспекция на новините от разнообразни източници - съгласно експертите това е методът за разграничаване на подправени от същински вести.

" Трябва да се доверяваме на източници, които към този момент са основали в нашето схващане престижност, на които сме се доверявали в годините обратно, да търсим препотвърждаване на дадена инмформация от не толкоз квалитетни източници у тези, да кажем, публичните медии ", изяснява проф. Росен Стоянов - учител в Нов български университет.Според психолози гръмните заглавия и ужасът притеглят най-вече читатели. Кои обаче са възрастовите групи, които са най-уязвими на подправени вести? " Със сигурност възрастните хора, които са тревожни, загрижени в този момент сега за здравето си. Другите, несъмнено, са подрастващите, които занапред следва да развият сериозното си мислене.

Те са към момента по-лесно манипулируеми ", изясни психологът Полина Василева.За да не стигат подправени вести до най-уязвимите, във Facebook и Инстаграм оповестиха, че ще отстраняват изявления с погрешни изказвания, свързани с имунизациите.Авторите на подправени вести от този вид са застрашени от присъда до 5 години затвор до 5 години и санкция от 10 до 50 000 лева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР