Вълна на отпор се надига срещу строителството на газопровода Северен

...
Вълна на отпор се надига срещу строителството на газопровода Северен
Коментари Харесай

Вълна на отпор срещу „Северен поток 2“ от политици и еколози

Вълна на отпор се надига против строителството на газопровода " Северен поток 2 ", планиран, с цел да доставя съветски газ към Европа.
Вчера еколози от сдружението " Nabu " оповестиха, че желаят прекъсване на плана по правосъден път, а през днешния ден излезе изявление с посланика на Съединени американски щати в Берлин Ричард Гренел с изострен коментар по тематиката. Преди това и еврокомисарката по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер беше безапелационна в рецензията си.

Американският посланик, който отговори на въпросите на немската медийна група " Funke ", предизвестява Германия и Европа, че " Северен поток 2 " е проводник на въздействието на Кремъл. По думите му, сегашната тактика във връзка с плана е " доста проблематична " и Съединени американски щати са изключително загрижени по отношение на това.

Междувременно от сдружението " Nabu " са сезирали Върховния административен съд в Грайфсвалд, с цел да спрат плануваното за 12 май започване на работа по сектора от газопровода в Грайфсвалдския залив.

Еколозите са уверени, че планът ще нанесе непоправими вреди на нежната екосистема в региона Те акцентират също, че газопроводът е непотребен, защото търсенето на съветски газ в Европа не е задоволително огромно, с цел да оправдае строителството му.

Еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер, също в изявление за " Funke " съобщи, че " Северен поток 2 " не дава отговор на европейските ползи.

" Общата ни тактика планува приемане на енергоносители от разнообразни източници, с цел да се понижи зависимостта от Русия ", акцентира Вестагер.

Работата по газопровода към този момент стартира, макар че не всички страни са издали съответните позволения за това. Остър отпор против реализацията му има в Полша и в балтийските страни, както и от страна на редица екологични организации. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР