Вълкът в кашмир“, както е наричан от конкурентите си собственикът

...
Вълкът в кашмир“, както е наричан от конкурентите си собственикът
Коментари Харесай

„Вълкът в кашмир“ обеднява с милиарди след еуфорията за луксозни стоки

„ Вълкът в кашмир “, както е именуван от съперниците си притежателят на LVMH Бернар Арно, неведнъж изпреварва Илон Мъск като най-богатия човек в света.

В пика си, благосъстоянието му възлиза на 200 милиарда $ с помощта на положителната възвръщаемост на основните марки на LVMH, в това число Christian Dior и Louis Vuitton, написа в разбор по тематиката Fortune.

Оттогава благосъстоянието му понижава - сега той заема второ място в листата на милиардерите и ще намалее още повече, защото потребителите се лимитират в харченето на първокласни артикули в изискванията на стопански компликации.

Финансовите резултати на LVMH за третото тримесечие, оповестени във вторник, демонстрират, че купувачите се отхвърлят от първокласни артикули - изключително в Съединени американски щати и Европа.

Продажбите на групата са нарастнали с 9% до 19,9 милиарда евро (21,1 милиарда долара) през интервала – по-бавен ритъм в съпоставяне със 17% през предходното тримесечие.

" Растежът се доближава към числа, които в по-голяма степен подхождат на междинните исторически стойности ", съобщи пред анализатори финансовият шеф на LVMH Жан-Жак Гион.

Ръстът на приходите беше по-бавен в някои от основните подразделения на конгломерата, в това число модата и кожените произведения.

Продажбите спаднаха с 10% и при виновността и спиртните питиета, което съгласно LVMH е фактор за " нормализиране на търсенето след пандемията и продължаващите високи равнища на запасите на търговците на дребно ".

Имаше и няколко други фактора, които намалиха данните за приходите, като да вземем за пример по-силното евро по отношение на щатския $.

Намаляването на темпа на напредък на продажбите приказва за промяна в първокласната промишленост, откакто пандемията от COVID-19 накара хората да харчат обилно за висок клас артикули с насъбраните си спестявания. LVMH се възползва от това, защото по време на пика на пандемията компанията означи скок на облагата.

Но признаците, че апетитът за първокласни артикули може би понижава, стават все по-очевидни – да вземем за пример показателят, проследяващ акциите на 10 европейски първокласни компании, в това число LVMH и английската фешън къща Burberry, регистрира най-големия си тримесечен спад от 2020 година насам по-рано тази седмица.

Компанията на Арно също по този начин загуби позицията си на най-ценна компания в Европа през септември от датския фармацевтичен колос Novo Nordisk.

LVMH, която е измежду най-големите компании в Европа по пазарна капитализация и водач в региона на първокласните артикули, се преглежда като самобитен знак за промишлеността. Резултатите на LVMH биха могли да зададат тона за други марки, в това число Hermès и Kering, при представянето на техните доклади по-късно този месец.

Анализаторите на UBS обявиха, че резултатите на LVMH " удостоверяват продължаващата нормализация в бранша, обусловена от отслабващата макросреда ", само че обявиха, че акциите на компанията са най-хубавите за владеене в първокласното пространство в изискванията на стопански напън.

" Продължаваме да имаме вяра, че най-хубавото в класа си портфолио от марки на LVMH, постоянните дълготрайни основи на промишлеността и ценовата й мощ към момента я нареждат като една от най-хубавите акции за владеене в бранша в този нерешителен подтекст ", обявиха анализаторите на UBS, представени от Fortune.

От своя страна LVMH е сигурна в способността си да се възвърне и да продължи да пораства макар насрещните ветрове. " В несигурна икономическа и геополитическа среда, Групата е уверена в продължаването на растежа си ", обявиха от LVMH.

Според показателя на милиардерите на Блумбърг персоналното благосъстояние на френския милиардер се прави оценка на 169 милиарда $. Но в качеството си на ръководител и основен изпълнителен шеф на LVMH, то значително е обвързвано с акциите на първокласния конгломерат, в това число 97,5% дял в Dior.

Богатството му се трансформира според от възходите и спадовете в първокласната промишленост.

Безпокойството на вложителите от влошаващите се стопански вероятности и високата инфлация се отразиха на цената на акциите на първокласни компании като LVMH, което от своя страна се отрази на благосъстоянието на Арно.

През май да вземем за пример, благосъстоянието на магната се срина с 11,2 милиарда $ за един ден, защото цената на акциите на компанията претърпя удар.

Но постоянно, когато компанията за първокласни артикули реализира триумфи, чистото положение на Арно се усилва, с което надмина Мъск няколко пъти през последната година.

Между 2020 година и 2021 година положението на притежателя на LVMH се е нараснало над два пъти - от 76 милиарда $ на 186,3 милиарда $, съгласно оценката на Forbes.

Въпреки че един от петимата наследници на 74-годишния изпълнителен шеф, които към този момент заемат висши длъжности в първокласната империя, е подготвен да поеме поста на Арно, той може да остане отпред на първокласната империя още малко.

Миналата година LVMH удължи възрастта за пенсиониране на своя ръководител и основен изпълнителен шеф от 75 на 80 години, напомня Fortune.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР