Вълкът не се грижи за броя на овцете. Това е

...
Вълкът не се грижи за броя на овцете. Това е
Коментари Харесай

21 септември 19 пр. Хр.- Умира Вергилий

Вълкът не се грижи за броя на овцете. Това е един от цитатите на огромния римски стихотворец Вергилий.
Неговото въздействие в Античността е съизмеримо с това на Омир. Неслучайно Данте Алигиери избира Вергилий за собствен сателит в Подземното царство.

Приносът на Вергилий към пропагандата на Рим като международна мощ е поемата „ Енеида “. Епическата поема е написана от Вергилий сред 29 и 19 прочие Хр. В нея се споделя легендата за троянеца Еней, който отива в Италия и става основоположник на римляните. По-късно той се дами за дъщерята на локалния крал Латин и основава династия, от която се ражда великата Римска империя.
Император Август бил персонално заинтересуван от основаването на национална епопея и ненатрапчиво следял работата на Вергилий, оказвайки му всестранна поддръжка. Това било изключително значимо, защото съгласно мнението на експертите Вергилий в годините на работата си над „ Енеида “ към този момент тежко боледувал от туберкулоза.

През 19 година прочие Хр. поетът подхванал странствуване до Гърция. Той възнамерявал да живее тук три години и от самото начало да се занимава с окончателната обработка на " Енеида ". В Атина Вергилий се срещнал с император Август, след диалога с него решил да прекъсне пътуването си и да се върне вкъщи. Някои биографи изясняват незабавното тръгване на поета с изострянето на заболяването му, откакто поетът се простудил в Мегара. На кораба положението му се влошило.
Поетът умира на 21 септември 19 прочие Хр. в италианския град Бриндизи.

Върви мълвата по градовете и бързо набира сили. Често е обичал да споделя Вергилий.

За първи път поемите на Вергилий почнали да се учат в древноримските учебни заведения през 26 година прочие Хр.. Оттогава до през днешния ден те са наложителни в стратегиите на най-хубавите учебни заведения в европеизирания свят. Други огромни творби на поета са „ Буколики “ („ Еклоги “) и „ Георгики “.
В античността на Вергилий се приписват и още няколко неголеми поеми. Обикновено тези стихове попадат под названието „ Вергилиево приложение “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР