Валентина Ричанек е кандидат за народен представител за 47-то Народно

...
Валентина Ричанек е кандидат за народен представител за 47-то Народно
Коментари Харесай

Валентина Ричанек пред ФАКТИ: БСП доказа, че е партията на разума и компромисите

Валентина Ричанек е претендент за депутат за 47-то Народно заседание от Българска социалистическа партия. Тя е на 10-то място в листата на 26 МИР -София област.

- Как ще коментирате ограниченията в служебния кабинет по отношение на пандемичната конюнктура въведени от през днешния ден?

- Твърдо стоя зад позицията на водача ни Корнелия Нинова и подкрепена от Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия. Въвеждането на зелен документ е ограничение на коституционните права на българските жители и опит имунизацията да стане насилствена. Решенията би трябвало да бъдат анулирани, а министър Кацаров да подаде оставка, заради невъзможността му да се оправи с рецесията. Изключително обезпокоителен е въпросът за имунизирането на децата, което аз изрично отхвърлям, както и наложителната имунизация по принцип. Право на всеки жител е да направи свободния си избор, както за себе си, по този начин и за децата си.

- На прага сме на 3 избори тази година. Това че ще са 2 в 1 какви опасности и предизвикателство крие пред партиите?

- Мисля, че избори 2 в 1 ще донесат по-висока изборна ативност, което е позитивно за всички. Също по този начин ще спестим време и средства, които са от изключително значение сега. Не мисля, че това крие някакви особени опасности или провокации за партиите, към този момент всички оповестиха зад коя президентска кандидатура застават и се надявам това да е причина за една спокойна и почтена акция.

- Новата групировка на двамата служебни министри по какъв начин ще промени политическия пъзел и какви промени може да чакаме при бъдещите парламентарно показани партии?

- Да, чака се новата групировка да промени политическия пъзел, само че доколко, бих коментирала откакто забележим резултата им на изборите. Очакваме ги и на терен в Народното събрание, несъмнено, тъй като там излиза наяве кой и какво може да промени. За Българска социалистическа партия, а и за всеки от нас, е значимо в идващия парламент да има по-голямо показване на партии с общи допирни точки и воля на първо място, да работят по неотложните за страната и народа ни въпроси, а освен кадруване, битка за превъзходство и тичане от отговорност, на каквото бяхме очевидци в последните два Народното събрание. Следвайки настройките на хората и до някъде социологическите изследвания, промени се чакат най-вече в процентното съответствие на вота, а някои от досегашните партии може и да не преминат бариерата. Силно се надявам да има и промени в разсъдъка и отговорността пред българския народ, за сформиране на устойчиво, постоянно държавно управление.

- Очаквате ли този път да бъде определено постоянно държавно управление?

- Много мощно и откровено се надявам. В извънредно сериозна здравна, обществена, икономическа и политическа рецесия сме сега и всеки минал ден без постоянно държавно управление е от голяма важност. Като единствено един образец ще дам бюджет 2022- към този момент е края на м. Октомври, а нямаме бюджет за идната година, нито държавно управление което да го утвърди. За партията, която съставлявам нямам никакво подозрение, че ще се борим още веднъж, намерено и до край това да се случи. Но заради фрагменността, която се чака и в идващия парламент, ще имаме потребност от болшинство и то значително зависи от настройките на другите партии, изключвайки Герб и Движение за права и свободи, несъмнено.

- Политическата неустойчивост от последните месеци хиперинфлацията и идната зима и пандемията ще накарат ли политиците съгласно вас да създадат повече взаимни отстъпки и да реализират консенсус за необятна коалиция и постоянен кабинет?

- Очаквам го. Преди всичко като жител. Това ще бъде и най-хубавия политически тест – кой, до какъв брой и защо е в Народното събрание. Защото всички партии в този момент, както и на предходните избори направиха и вършат своите обещания, само че когато пристигна време да се водят тежки договаряния, да се вършат взаимни отстъпки, да се мисли рационално и за хората, видяхме какъв беше резултата.

- Най-важните цели пред Българска социалистическа партия в идната акция какви ще бъдат?

- Важното ще бъде да представим пакета с антикризисни ограничения за първите 100 дни от ръководство, обосновани в проекто-бюджет за 2022г. и съобразени с провокациите пред производители и консуматори, работодатели и работещи. Не инцидентно се организираха срещи със синдикати,браншови организации и производители, преди да се предложат тези ограничения. Отново сме готови и мислим за бързото и съответно решение на проблемите. Надявам се това да се оцени от гласоподавателите, тъй като положихме старания и отговорност, каквито нито една друга партия не може да покаже сега. Ще наблегнем и в разясняването и демонстрации за машинното гласоподаване, за да улесним по-възрастните, само че и всички, които биха имали въпроси или компликации в изборния ден.

- Ще покажете ли същата диалогичност с политическите си съперници и след изборите на 14 ноември?

- Абсолютно! Българска социалистическа партия сподели и потвърди, че е партията на разсъдъка, на компромисите, на откритите и почтени договаряния, на грижата за хората, на битката с модела Борисов. Това се видя в последния парламент, само че и освен. Следя Българска социалистическа партия от доста години и самоуверено настоявам, че е най-последователната и постоянна партия. Не спирам да проследявам и другите партии, на първо място за себе си и нямам капка подозрение в избора, поддръжката и напъните си.

- Вашата персонална мотивация да влезете в предизборната конкуренция?

- Мотивацията ми е по-различна от всекидневно възприеманата, когато някой се появи в листа на политическа партия. Някои хора даже считат, че към този момент съм народен представител. Не е това. За мен всеки народен представител би трябвало да има някакъв политически опит, а аз нямам подобен. Целта ми е да знам, че съм намерила време, кураж и положила старания за по-доброто бъдеще на страната ни, в която избрах да се завърна и да отгледам децата си. Както загатнах, проследявам политическия живот в България от най-малко 5 години и непрестанно го съпоставям с другите страни. Имах опцията 10 години да работя с хора от цялото земно кълбо. Знам доста за протичащото се по света, освен в Европа, само че също по този начин знам, че с всичките естествени дадености, България може да бъде едно от най-хубавото място за живеене. За задачата са нужни старания, обединяване, дръзновение и време, заделено от всеки един от нас. Вярвам в Българска социалистическа партия, в водача, в хората с които се срещнах там и виждам, че има късмет за смяна. Затова взех решение да дам и аз своята поддръжка.

- Какви са проблемите в района, от който се кандидатирате?

- Проблемите в района ми не са по-различни от тези в цялата страна. Може би малко по-различното е, че тук има относително ниска безработица, само че до какъв брой приходите на хората са задоволителни да се оправят с високите битови сметки и растящите цени на храна, горива и така нататък, това е обособен въпрос. Болниците са в окаяно положение, дефицит на медицински личен състав и капаците за Ковид заболели, остарялата водо-преносна мрежа и липса на пречиствателни станции, разрушените улици или липса на инфраструктура като цяло, дефицит в гробищните паркове, престъпността и справяне с малцинствата, мръсният въздух през зимния сезон, почистването на речните корита- всичко това са неглежирани и насъбрани през годините проблеми, за някои от които трябват светкавични ограничения.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР