Валентин Радев и заместникът му Красимир Ципов във вътрешната комисия.

...
Валентин Радев и заместникът му Красимир Ципов във вътрешната комисия.
Коментари Харесай

МВР шефът не вярва Булгартабак да е контрабандирал цигари


Валентин Радев и заместникът му Красимир Ципов във вътрешната комисия. Сн.: БГНЕС

Постоянно изменящата се позиция на вътрешния министър Валентин Радев във връзка с отчета на турската работа за битка с проведената престъпност и контрабандата (КОМ), в който " Булгартабак " се показва като главен източник на контрабандни цигари в страната, означи ново развиване.

Ръководителят на Министерство на вътрешните работи към този момент изцяло осъзнава, че българският тютюнев холдинг е упоменат тъкмо в този подтекст от турските проверяващи, само че не има вяра да е уредник на контрабандата.

" Те са изнесени някъде, както настояват и от самата фабрика, изнесени са в страна, където това може да се прави, а оттова количества, които не са нужни за тази страна евентуално контрабандно са вкарани в Република Турция. Така че българската страна е изправна, ние сме създали нужното – обърнали сме внимание, в това число и на тези производители, тъй като, както казахте, по този начин се вреди на положителното име на България и на самото комерсиално сдружение. Така че това вършим, това го има, това е формалната информация, която сега мога да ви дам ", изясни Радев пред парламентарната вътрешна комисия в сряда в отговор на въпрос от Българска социалистическа партия.

Всъщност, от думите на вътрешния министър стана ясно, че това негово разбиране не се базира на инспекция, а по-скоро на съмнение, подбудено от уверенията на " Булгартабак ", които през предходната седмица развиха същата теза и заплашиха със съд всеки, който ги свързва с контрабанда.

" Даже на самите кутии няма производител, т.е. те са изнесени някъде, някой или ги е преопаковал, или не знам какво вършат там, и са ги вкарали в турската страна. Даже там (в отчета на КОМ) споделят, че тази страна, за която са изнесени – една от страните, нямала потребност от толкоз доста цигари. Еми, като е нямала толкоз потребност, за какво ги е желала и така нататък? Въпроси, които и аз си задавам. И там са ги реекспортирали евентуално към турската страна ", доразви пред медиите хипотезата си министърът.

След което направи паралел с износа на оръжие, с цел да онагледи още по-добре безспорната си увереност, че няма по какъв начин българското сдружение да е обвързвано с контрабандата.

" Ще направима всякаква инспекция, ще ги запитаме и тях ( " Булгартабак " ), ще забележим къде са ги изнасяли цигарите, само че аз знам едно, тъй като това доста ми замязя и аз направих същата скица и същата прилика с оръжейния бизнес... Има две равнища на надзор – Министерският съвет има междуведомствен съвет, долу има междуведомствена комисия за всяка комерсиална договорка, допускам, че същото е и за тютюна. "

" Не може да изнесем някъде нещо в страна, в която нямаме право да го изнасяме. Това се следи от интернационалните организации и ние сме член на Европейски Съюз, не мога да си показва, че са създали такова нещо ", чистосърдечно призна Радев, който единствено преди две седмици не разбираше въобще за какво публицистите го питата за турски отчет, в който " Булгартабак " е апетитен като източник на контрабандни цигари.

Попитан дали ще препрати въпросния документ към прокуратуратам, вътрешният министър удостовери: " Предполагам, че и те... господин Цацаров ще му го изпратя и на него отчета, тъй като той по този начин ме помоли – пристигна ли при мене, да му го изпратя – ще му го изпратя, той ще го види и ще го обсъдим. "

Този коментар на Министерство на вътрешните работи шефа обаче влиза в непосредствено несъгласие на думтие му от 30 ноември, когато дружно с основния секретар на силовото ведомство Младен Маринов уверено твърдяха, че " Булгартабак " го няма в отчета на КОМ.

" При мен го няма тоя отчет. Щом пристигна отчетът... Доколкото знам от информация преди този момент, там на никое място не се загатва " Булгартабак ", вие 'що говорите за " Булгартабак ", не знам. Но като пристигна отчетът, ще го забележим... Говоря за отчета, който е от турската страна, друг отпреди две години, за него говорите? Доколкото знам, той е изпратен в прокуратурата, ще чуете и тяхното мнение, тогава ще чуете и нашето. Засега не мога да ви кажа повече от това ", съобщи тогава Радев.

Ден по-късно той се поправи, признавайки, че името на холдинга въпреки всичко е упоменато, само че единствено като източник, а не и като уредник на канал за контрабанда на цигари. Тезата му бе развита след това от самото сдружение, откъдето упрекнаха за всичко " медиите, свързани с предприемача Иво Прокопиев и кръга " Капитал ", неправителствени организации, получаващи финансиране от задгранични фондации, както и сложени според от тях български политици и политически партии ".

Последва и митинг на чиновници на холдинга, свързван с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, които под строй бяха докарани на протестно шествие в София, което обиколи офисите на " Да, България ", " Капитал " и " Дневник ", с цел да стигне до Народното събрание и Министерския съвет.

На този декор пък основният прокурор Сотир Цацаров към този момент непроменяемо се придържа към позицията, че нито може да разяснява, нито може да се самосезира за отчет, който не е стигнал до бюрото му по " публични канали ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР