Валентин Николов, който е бивш директор на Българския енергиен холдинг,

...
Валентин Николов, който е бивш директор на Българския енергиен холдинг,
Коментари Харесай

Бивш шеф на БЕХ: Има газ, няма откъде да влезе

Валентин Николов, който е някогашен шеф на Българския енергиен холдинг, както и на АЕЦ „ Козлодуй ", сподели в „ Денят онлайн с Наделина Анева ", че Русия изкуствено е завишила цената на газа още през предходната година.

„ Те не изпълниха хранилищата, започнаха да лимитират през зимния интервал количествата, които са за Европа, подвигнаха цената - изкуствено съгласно мен ", сподели Николов. Той предвижда, че нарастването на цената на синьото гориво у нас няма да спре до желаните от „ Булгаргаз " 60%.

Според Николов газ има, само че тя няма от кое място да влезе в страната ни. По думите му всички LNG терминали за регазификация са натоварени на 100%.

Той направи паралел сред Кримската война и актуалната сред Русия и Украйна. Тогава, споделя той, страната ни е забогатяла доста от експорт на продоволствия, от железницата. „ Същото се получава и 200 години по-късно. Но вместо да печелим като експортьор на електрическа сила, като експортьор на зърно, даже на модифициран нефт, ние направихме по този начин, че да създадем лична рецесия ", сподели някогашният началник на БЕХ. Той изрази подозрение, че е допустимо да има проект за фалирането и приватизацията на „ Булгаргаз ".

Според Николов няма по какъв начин да се откажем от „ Газпром " от 1 януари 2023 година, тъй като това би означавало, че ние отново ще купуваме от него синьо гориво, само че то ще минава през медиатори. По думите му няма по какъв начин политически да преговаряме с Русия, преди да има спокойно решение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР