Валежите от началото на декември позволиха разхлабване на водния режим

...
Валежите от началото на декември позволиха разхлабване на водния режим
Коментари Харесай

Валежите от началото на декември позволиха разхлабване на водния режим в Омуртаг

Валежите от началото на декември разрешиха разхлабване на водния режим в Омуртаг. От през днешния ден жителите на града и три обитаеми места от общината ще имат вода в домовете си през целия ден, заяви за Българска телеграфна агенция началникът на Район - Омуртаг към "ВиК " Търговище Танер Исмаилов.

Липсата на водата в главния водоизточник край село Кипилово в Еленския балкан заради продължителното седем месечно засушаване и амортизираната водопреносна мрежа доведоха до фрапантен режим в Омуртаг. Заради него жителите на дребното градче, които от години имат проблем с водата, излязоха на митинг. Сега вода ще се пуска в 5,30 часа и ще тече до 23 часа, изясни Исмаилов.

По думите на експерти, преваляванията са се отразили доста добре на карстовия извор и дебитът на водоизточника се е нараснал. След първия сняг, който в региона на Кипилово е бил 15-20 сантиметра и стопяването му, дебитът е бил 37 литра в секунда. А след дъжда нощес и прекосяването му през днешния ден в сняг - към този момент е 45 л/сек - изцяло задоволително, с цел да се пуска водата целодневно.

Вода по чешмите си ще имат живеещите в селата Змейно, Птичево и Великденче, които са "вързани " за довеждащия тръбопровод на територията на общината.

За трайното решение на казуса с безводието на града ще се търсят решения посредством различни водоизточници.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР