Валдас Дамбраускас или Бруно Акрапович - това е въпросът, големият

...
Валдас Дамбраускас или Бруно Акрапович - това е въпросът, големият
Коментари Харесай

Валдас Дамбраускас или Бруно Акрапович - това е въпросът

Валдас Дамбраускас или Бруно Акрапович - това е въпросът, огромният въпрос, чийто отговор ще научим някъде при започване на лятото. А може и по-рано, в случай че някой всред Лудогорец и ЦСКА успее да се откъсне пред останалите тимове в efbet Лига, която се възобнови през днешния ден от 17:30 с мача сред Ботев (Пловдив) и Арда. Разбира се, почит и към Локомотив (Пловдив) за представянето им дотук, само че най-малко все още е мъчно да се повярва, че те могат да се борят за купата.

В този разбор, започвайки по този метод, никога не се подценява ролята на футболистите на Лудогорец и ЦСКА, само че е реалност, че в последните години футболът се трансформира в игра на треньорите, на мениджърите, което направи по-малко значими характерностите на терена. Те бяха сменени от мощни групови детайли. Възможно е това след години да се промени, тъй като в тази велика игра цикличността е постоянно събитие.

Сблъсъкът сред литовския треньор на Лудогрец и босненският подобен на ЦСКА ще е забавен по няколко аргументи, като първата, която се набива на очи, е, че в България от дълго време не е водена борба за купата сред експерти, които са се потвърдили и имат триумфи като треньори. В това отношение Акрапович може би ще има неистова мотивация, тъй като до момента в кариерата си е печелил единствено национални купи, само че не и състезание.

На второ място няма по какъв начин да не се означи, че това съревнование, когато тимовете се изправят един против различен, ще опълчи два разнообразни стила. Валдас Дамбраускас на всички места, където е работил, е налагал футбол с доста подавания, последователно създаване на офанзивите и осезаемо потребление на типични крила в система 4-2-3-1. Бруно Акрапович, от своя страна, явно избира директния футбол, с бърз преход сред линиите и когато съперникът има мощни характерности с повече мисъл за отбраната и контраатаки, в това число с дейното присъединяване на халф-бековете в системите 3-4-1-2 или 3-5-2.

Няма по какъв начин да не бъде маркирано, че и двама наставници разполагат с доста качествени футболисти и това в допълнение привнася интерес към очертаващия се директен конфликт за купата, както и в частност в мачовете сред двамата отбора.

Ако приемем, че самодейността е в Дамбраускас и Лудогорец, тъй като във краткотрайното класиране водят с 6 точки на ЦСКА, то Акрапович има някои свои преимущества пред литовеца. Източноевропеец е, всичко в нашата част от Европа му е ясно и познато и работи в българското състезание от 4 години. Добре схваща къде е попадал сега, какво се чака от него, какво може да чака от противниците на ЦСКА и още куп дребни елементи, които обаче са доста значими във вътрешните шампионати.

Всички тези неща при Валдас Дамбраускас ги няма. Освен това, той е човек със западен метод на мислене, образование и обноски, а такива хора в България в никакъв случай не са имали триумф. Дори българи, живели най-вече в чужбина, са се проваляли гръмко на българска почва. Пример в това отношение е Павел Дочев, който изкара единствено няколко месеца в ЦСКА.

Литовците са много по-близо до западната същина, в сравнение с до източната. Освен това треньорът на разградчани е обитавал във Англия, където е получил своето висше обучение.

В ЦСКА още на следващия ден може да получат непълен отговор на въпроса дали могат да насочат предизвикателство към настоящия първенец. " Армейците " се изправят против Славия в мач, който крие известни рискове за възпитаниците на Бруно Акрапович. Известно е от години, че против " алените " всички се хвърлят на макс, което е обикновено, тъй като въпреки всичко става въпрос за най-титулувания български футболен клуб, а въпреки това Славия обезверено се нуждае от точки, защото е на предпоследното място във краткотрайното класиране.

Друг проблем за " армейците " може да е теренът на стадиона в Овча купел. В София поваля сняг през вчерашния ден, а температурите и през днешния ден са, и на следващия ден се обрисуват минусови. Вероятно тревата няма да е в най-хубавото си положение и също по този начин е евентуално ЦСКА да не могат да комбинират изключително бързо между тях, каквато по принцип е концепцията на Акрапович. Това ще поизравни силите в мача и решаващи за крайния излаз ще се окажат детайлите - като да вземем за пример положителната игра на статични положения.

" Червените " имат и известни кадрови проблеми. На процедура за утрешния мач не разполагат с нито един характерен отбранителен халф, който да внася сигурност пред отбраната на отбора. Ситуацията е такава, тъй като Амос Юга е осъден поради аления си картон в дербито с Левски в последния за тима мач за 2020г., а Жеферсон, който бе сполучливо преквалифициран от краен бранител в опорен полузащитник, е контузен. Със заминаването за Болоня на Валентин Антов, който можеше да запълни дупка в центъра на терена, вариантите за Акрапович напълно се изпариха, и то надалеч не по негова виновност. Този недостиг на отбранителни полузащитници участва в отбора от Борисовата градина още от миналото лято, когато след раздялата с Кристиян Малинов и Рубен Пинто, ЦСКА привлякоха Юга и Санкаре (последният също продаден наскоро), само че без на самите тях да се обезпечи действителна конкуренция. А без задоволително конкуренция на всеки пост мъчно се реализират триумфи. Във футбола към този момент всяка една позиция е невралгична.

И по този начин в утрешния мач в центъра на терена за " армейците " евентуално ще стартират Тиаго Родригрес и Адалберто Пеняранда, което крие съществени опасности, тъй като и двамата са футболисти с очебийно офанзивни качества.

За Лудогорец сезонът в efbet Лига се възобновява в понеделник с домакинство на Етър - също тим, който се бори за своето оцеляване. Във вчерашния мач за Купата на България против Спортист Своге " орлите " загатнаха, най-малко накратко, по какъв начин ще наподобяват през пролетния полусезон. Дамбраускас не изневери на обичаното си 4-2-3-1, в което значима роля по всяка възможност ще имат крилата Кирил Десподов и Бернард Текпетей. Всички предпоставки сочат към това, че разградчани ще започват с победа при подновяването на шампионата. Във футбола обаче сме виждали какви ли не изненади. Етър, които са последни във краткотрайното класиране, сходно на Славия осезаемо се нуждаят от точки. В последните мачове за 2020г., когато и на процедура бе назначен Александър Томаш за старши треньор на Етър, великотърновци записаха няколко победи със сухи мрежи и дадоха поръчка, че ще се борят за оцеляването си в елита с всички сили. От друга страна, идването на Димитър Бербатов при " виолетовите " като асистент на Томаш, също може да е оказало позитивен резултат върху тях и те да затруднят Лудогорец.

Предстои да забележим какво ще се случи в борбата за купата, в борбата за оцеляването в елита на всички други фронтове. Едно е несъмнено - ще бъде доста, доста забавно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР