Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е неуместно решение Решението

...
Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е неуместно решение Решението
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е неуместно решение

Вълчев: Отстраняването на шефа на Национален институт по метеорология и хидрология е несвоевременно решение Решението да бъде отхвърлен от поста шефът на Национален институт по метеорология и хидрология, даже и да има съображение за него, е несвоевременно. То има по-скоро углавен, в сравнение с кардинален темперамент, разяснява след блиц-контрола в отрасловата парламентарна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
 
Той прикани към разсъдък и прекъсване на персоналните нападки, с цел да бъде определен изпълняващ длъжността и институтът да продължи обикновено работата си.

 Проф. Лъчезар Аврамов / БГНЕС
Междувременно на конференция представители на Общото заседание на Българска академия на науките оповестиха, че бюджетът на Национален институт по метеорология и хидрология за тази година е по-голям с над 1 милион лв. спрямо предходната, а заплатите на чиновниците в института са по-високи, в сравнение с в другите институти.
 
Според проф. Лъчезар Аврамов, член на Настоятелството на Българска академия на науките и шеф на Института по електроника изваждането на Национален институт по метеорология и хидрология, е неуместно както от правна и административна позиция, по този начин и чисто на практика. По думите му, проблем е неналичието на изясненост къде ще отиде откакто бъде изведен: " Понеже не са теоретичен институт, не желаят да бъдат в Българска академия на науките. Но тъй като са теоретичен институт, желаят да отидат в МОН. В Министерството на образованието и науката няма такива оперативни действия. Логичното място е Министерство на околната среда и водите. Значи, сътрудниците изнудват от една страна личните си сътрудници, въпреки това - политиците. Единствената позиция, която може да имаме ние, е да изчакаме някой да предложи решение на въпроса и да помогнем това рационално да се реализира. Даже аз като концепция си мисля дали не биха могли да вземем за пример към Светия синод да бъдат - така и така времето е Божа работа ".-->

 Доц. Емануел Mутафов / БГНЕС
От началото на 2019 година финансирането на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да бъде трансферирано към новия принципал, който ще го ръководи. Решението кой ще е той би трябвало да бъде взето до началото на разискванията на новия бюджет. Най-притеснително на този стадий, съгласно министъра на образованието и науката Красимир Вълчев е неналичието на шеф, след отстраняването от поста на проф. Христомир Брънзов: " Това решение за предварително преустановяване на мандата на шефа, даже и да има своето съображение, е извънредно несвоевременно. Трябваше да се въздържат от него, то не е крачка към разрешаването на спора, а в противен случай. Така че, едно такова преустановяване имаше по-скоро углавен, в сравнение с кардинален темперамент ".
 
Утре ще се организира заседание на управителния съвет на Академията, на което ще бъдат разисквани възможните оферти за изпълняващ длъжността шеф на института, оповестиха още от Българска академия на науките.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР