Ваксините вероятно ще осигурят достатъчно добра защита и от варианта

...
Ваксините вероятно ще осигурят достатъчно добра защита и от варианта
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Ваксините ще защитават и от Омикрон

Ваксините евентуално ще обезпечат задоволително добра отбрана и от разновидността Омикрон ". Това изясни доцент доктор Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Тя дава отговор на въпроси по тематиката на фейсбук страницита на министерството на опазването на здравето.

Според доцент Гломб е рано да се каже в каква степен имунизациите ще пазят от новия вид, тъй като би трябвало да се види какъв брой от имунизираните хора са се разболели от Омикрон, както и какъв брой от тях тежко, и какъв брой са умряли.

Все още не знае доста за новия вид, тъй като Омикрон е единствено на няколко дни, изясни тя и добави:  " Това, което ни е известно, е цялостната му секвенция, т.е. последователността, в която са подредени нуклеотидите, “тухличките ”, изграждащи неговата нуклеинова киселина. Секвенирането на новия вид Омикрон откри, че към 30 от новите разновидности, появили се в него, се намират в шипчестия протеин. Това е обезпокоително и буди безпокойствие, тъй като някои от тези разновидности са познати и за тях се знае, че са белег за нараснала инфекциозност ", споделя доцент Гломб.

Тя счита, че има и непознати до момента разновидности и би трябвало да се види какъв ще бъде резултатът им. Следи се с нараснало внимание, тъй като наблюденията досега демонстрират възможност заразността му да е мощно нараснала. Доц. Гломб разясни, че не се следи смяна в симптоманиката, и че заболяването минава релативно леко, само че че би трябвало да се има поради, че популацията в Република Южна Африка е релативно младо - със междинна възраст към 27,4 години. За съпоставяне междинната възраст на европейското население е 43,9 години, а за България, в частност, е 44,6 години. Знае се, че при младите болестта протича доста леко спрямо хората в преклонна възраст, добави доцент Гломб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР