Ваксините в Националния имунизационен календар са достатъчно добри, изпитани и

...
Ваксините в Националния имунизационен календар са достатъчно добри, изпитани и
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Задължителните ваксини трябва да станат и тези срещу хепатит А, варицела и менингококови инфекции

Ваксините в Националния имунизационен календар са задоволително положителни, изпитани и безвредни и те би трябвало да се вършат. Децата, които имат ваксини, са предпазени. Това сподели експертът по инфекциозни заболявания и педиатър доцент Атанас Мангъров в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .

Не всички ваксини са в положение да основат имунитет, означи той. Такава е и имунизацията за коклюш, която е ацелуларна. " Тя пази този, който е имунизиран, да не се разболява от коклюш, само че не го защищава от това в неговия нос и гърло да се заселят микробите, които предизвикват коклюша, и той да ги популяризира. Когато в една група всички деца са имунизирани, даже в нея да се открият деца с коклюш в гърлото, заплахата те да се разболеят или да се разболеят тежко е дребна. Тези, които не са имунизирани и са в такава група, има заплаха да се разболеят тежко ", изясни доцент Мангъров.

Това важи и за други ваксини, да вземем за пример имунизацията за полиомиелит. " Ваксината, която сега се употребява в нашата страна, е убитата ваксина. Тя основава имунитет в кръвта и на процедура не дава имунитет върху лигавиците. Тя е доста добра ваксина и този, който е имунизиран, в никакъв случай няма да се разболее от полиомиелит, само че той може да популяризира вируса. Противоменингитните ваксини също не основават мощен имунитет върху лигавиците ", изясни експертът по инфекциозни заболявания.

Правилото в епидемиологията е, че когато ваксиналното покритие или процентът на хората, които имат имунитет, без значение дали неестествен, или натурален, спадне под 70%, съществува заплаха да настъпи зараза, съобщи доцент Атанас Мангъров.

Хората, които отхвърлят да ваксинират децата си или себе си, не могат по никакъв метод да бъдат задължени да създадат това, означи експертът. " Правени са опити родители на деца, които не са имунизирани, да бъдат глобявани. Резултатите са завършвали плачевно в съда и те са оправдавани. Родителите, които изпращат децата си на ясли, гадини и в учебно заведение без да са имунизирани, би трябвало да са подготвени да понесат риска да се разболеят ", акцентира той.

Според него, когато детето посещава ясла, градина и учебно заведение, то би трябвало да бъде имунизирано, тъй като там то уголемява неимоверно кръга на своите контакти и надлежно рискът да се разболее нараства.

Проблем по думите му е, че съществуват доста подправени противопоказания за имунизация. " Тези подправени контраиндикации, за които огромна роля имат и самите лекари, изключително персоналните, в някои случаи са неуместни оправдания ", разяснява той.

Задължителни съгласно него би трябвало да станат имунизациите против хепатит А, варицела и менингококови инфекции.

По думите му COVID пандемията е нанесла доста тежки провали върху имунизационната процедура. " Държавата влезе в ролята на юрист на компаниите производители на ваксини и се ръководеше от инструкциите на СЗО, които бяха в прорез с положителната здравна процедура. Това не трябва да се позволява. Това е една от аргументите за отлива, който в този момент има, и това резистиране от страна на хората, тъй като имунизациите са доста деликатна тематика. Ролята на страната е да пази своите жители. Неслучайно безплатните ваксини, включени в Националния имунизационен календар, се заплащат не от Здравната каса, а от страната, с дребни изключения. Ролята на страната е да обезпечава безвредни и ефикасни ваксини ", сподели още доцент Мангъров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР