Ваксините срещу грип вече са разпределени на 90% сред личните

...
Ваксините срещу грип вече са разпределени на 90% сред личните
Коментари Харесай

Грипните ваксини са налични - ваксинирайте се сега

Ваксините против грип към този момент са разпределени на 90% измежду персоналните лекари, останалите 10% ще се разпределят до края на седмицата . Това съобщи държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция във връзка Европейския ден за битка с грипа.

Ваксините са ориентирани основно към хората над 65 година и такива с хронични болести . Във имунизациите се съдържа отбрана против двата варианта на грип вид А, и двата варианта на грип вид Б. Най-подходящият миг за имунизация е занапред до края на годината, а колкото по-рано, толкоз по-добре. Прогнозата за това по кое време ще настъпи грипът в България е за към ноември, а пикът на епидемията ще е февруари .

За момента грип в България, на Балканите и в Европа няма. Очакванията са обаче за мощна грипна зараза, защото имунитетът към грип е понижен поради пандемията от ковид.

Д-р Николай Брънзалов - зам.- ръководител на УС на БЛС и зам.- ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, даде статистика, че предходната година са били приети в болница 8 400 души с грип, от тях 20% с хронични болести.

Той посочи, че по програмата за национална профилактика може да се изискат и спомагателни ваксини за България.

Д-р Валери Цеков - ръководител на Българското съдружие по новаторска медицина, показа писмо от СЗО и Скендер Сила, в което се изяснява изгодата от имунизациите против грип в международен мащаб.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР