Ваксините срещу грип и COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно.

...
Ваксините срещу грип и COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно.
Коментари Харесай

Д-р Сотиров: Ваксините срещу грип и COVID-19 могат да се прилагат едновременно

Ваксините против грип и COVID-19 могат да бъдат приложени по едно и също време. Единственото изискване е да не се слагат на една и съща ръка. Това заяви пред TrafficNews доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.
Прочетете още
Специалистът е получил увещание от Здравното министерство, че до края на седмицата всички фамилни лекари от Пловдив и региона ще получат декларираните противогрипни ваксини, които се отпускат гратис за хора над 65 години. Снабдяването на джипитата към този момент е почнало в София.

Припомняме, че имунизациите са обезпечени по линия на Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година. В рамките на програмата са обезпечени 190 000 дози. Щамовете, против които са ориентирани противогрипните ваксини през сегашния сезон, са Виктория, Дарвин, Австралия и Пукет. Целта е понижаване на заболеваемостта и смъртността от сезонен грип, и от затрудненията, свързани с него, посредством повишение на имунизационния обсег при пенсионерите.

„ Ще получим всички декларирани ваксини. Тази година количеството е по-голямо от поставените предходната година дози, когато част от имунизациите останаха ”, уточни доктор Сотиров.

По неговите наблюдения тази година има огромен интерес от възрастните хора както към противогрипните ваксини, по този начин и към приспособени ваксини против разновидността Омикрон на COVID-19. Те също към този момент са налични в кабинетите на фамилните лекари.

„ Месеците октомври и ноември са най-подходящото време за слагане и на двете ваксини. Хората над 85 години не могат да изградят дългогодишен имунитет. Затова в Западна Европа се предлага след 3-4 месеца на тях да им се сложи още една доза от противогрипната ваксина. Тя към този момент няма да е безвъзмездна, възрастните хора би трябвало да си я закупят ”, изясни експертът.

И добави, че обичайно грипът ни нападна към средата на декември, като вълната продължава до март-април.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР