Ваксини ще има за всички, но все пак важна е

...
Ваксини ще има за всички, но все пак важна е
Коментари Харесай

След недостига, властта успокоява: Ваксини ще има за всички, но все пак важна е първата доза

Ваксини ще има за всички, само че въпреки всичко значима е първата доза.  Така звучат успокоителните думи на властта дни, откакто се оказа, че има дефицит на ваксини и поради това отворените „ зелени коридори “ за всеобща имунизация бяха затворени.

Тази заран в ефира на bTV  общественият министър Деница Сачева увери, че  ваксини ще има за всички.  Тя направи план на идващите доставки и разгласи, че през март страната ни чака още половин милион ваксини. Сачева изясни, че  проблеми с доставките има в целия свят, само че при нас то не огромно .

Социалният министър бе безапелационна, че  няма никакво задържане на доставени ваксини , в противен случай –  всяка ваксина, която е получена в страната, към този момент е сложена.  „ Трябва да оползотворим всички дози ваксини , които идват и това вършим “, уточни тя.

Малко преди нея в още веднъж в ефира на bTV гостува и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести  проф. Тодор Кантарджиев . Той също се опита да успокои хората, че няма заплаха тези,  които към този момент са си сложили първа доза – да останат без втора игла . Въпреки че здравните управляващи са подсигурили това, той въпреки всичко позволи, че до подобен процес на събитията може да се стигне, само че отново побърза да увери, че няма причина за  терзание , защото  главният имунитет се реализира с първия банкет на препарата , а с втория – се покачва с още 10-15%.

Според него даже е логично  преболедувалите Covid-19 да се ваксини рат единствено с една доза - тя била изцяло задоволителна.

Проф. Кантарджиев даже позволи, че е допустимо при иунизациите първата и втората доза да са на разнообразни производители -  от здравна позиция е допустимо и сега се вършат сходни изследвания. 

Варианти доста, а очевидно управляващите са подготвени за всички по едно и също време.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР