Ваксинацията е препоръчително да се направи до декември месец. След

...
Ваксинацията е препоръчително да се направи до декември месец. След
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Противогрипната ваксина да се направи декември

”Ваксинацията е целесъобразно да се направи до декември месец. След имунизацията тялото построява отбрани до 21 дни ”. Това съобщи за БТВ проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания.
В сезона на противогрипните ваксини сме, само че към момента има дефицит на препаратите в аптечната мрежа. Безплатните ваксини за пенсионери също не се доставени, чакат се при започване на ноември.

" Тази година закъсня позицията на СЗО за състава на притовогрипната ваксина, това забави и производството на препаратите. И най-големите страни имат също закъснение на имунизациите ",

" Препаратите са към този момент по аптеките из страната, а безплатните ваксини за над 65-годишни хора ще дойдат другата седмица ", сподели още той.

" В момента няма епидемиологична конюнктура на грип в Европейски Съюз и в България. В няколко страни в Европа към този момент са регистрирани първите варианти ", разкри шефът на Националния институт по заразни и паразитни заболявания.

" Декември стартират епидемиологичното разпространяване на грип. Средата на януари беше пика на гриповете тази година ", приключи проф. доктор Тодор Кантарджиев.

За тази година ще бъдат обезпечени безвъзмездни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР