Ваксинационният щаб реши: Зелените коридори за ваксинация ще продължат да

...
Ваксинационният щаб реши: Зелените коридори за ваксинация ще продължат да
Коментари Харесай

Зелените коридори ще продължат да работят, обмислят и ваксините за деца

Ваксинационният щаб реши: " Зелените коридори " за имунизация ще продължат да работят. С преимущество при приемане на дозите обаче са общопрактикуващите лекари и записалите се през електронния указател. Днес получихме втората огромна пратка с над 270 хиляди дози ваксини на " Пфайзер ".

Разполагаме с задоволително ваксини, съгласно здравните управляващи, с цел да работят всички канали за имунизация.

" На първо място през общопрактикуващите лекари, на второ място през електронната система за записване, която работи. За другата седмица има записани към този момент 12 000 души, тъй че тези, които проявят предпочитание, ще се записват за по-късна дата. И несъмнено " зелените коридори " - има ли свободни количества даваме и тази опция ", съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Близо 274 хиляди дози на " Пфайзер " дойдоха през днешния ден, единствено преди седмица имаше също толкоз огромна доставка. Следващите два месеца чакаме над 4 милиона и половина дози.

" Тази седмица имаме доставка и на четирите позволени за приложимост ваксини, с изключение на тези 274 хиляди дози, на 12-и май чакаме 12 000 дози от имунизацията на " Янсен " и на 13-и май 36 000 от имунизацията на " Модерна " и 45 000 от " Астра Зенека ", добави Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

След 20-и май се чака да има смяна в късата характерност на " Пфайзер " - имунизацията ще може да се съхранява до 4 седмици в елементарен ледник, а не до 5 дни, както е в този момент. До 2-3 месеца ще се реши и дали РНК имунизациите ще се ползват на деца.

" По отношение на възрастта - доста са напреднали нещата имунизацията " Пфайзер ", а и на " Модерна " по-късно да се оферират на деца над 12 години. В момента текат и клинични тествания и за деца над 6 години ", сподели още доцент Ангел Кунчев.

С една седмица се забавя въвеждането на електронна система за персоналните лекари - през нея те ще могат да декларират нужните им количества ваксини, тъй че да не чакат на дълги опашки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР