Ваксинационната кампания срещу Covid-19 вероятно ще продължи през цялата следваща

...
Ваксинационната кампания срещу Covid-19 вероятно ще продължи през цялата следваща
Коментари Харесай

Ваксинирането срещу Covid-19 ще се проточи през цялата следваща година

Ваксинационната акция против Covid-19 евентуално ще продължи през цялата последваща година, като през първото тримесечие на 2021 година се чака да бъдат обхванати медицинските чиновници от първата фаза, а по-късно към този момент да има няколко налични ваксини и да се пристъпи към идващите етапи. Това изясни доктор Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването по време на семинар за ваксинопрофилактиката. Според нея точни и ясни периоди за имунизацията на предпочитаните групи от петте етапи на имунизационния проект все още не могат да се посочат, тъй като не е ясно по кое време кои от евентуалните ваксини ще получат утвърждение и ще бъдат налични. По същата причина не е ясно и по кое време тъкмо ще се пристъпи към имунизирането на останалата част от популацията, която не е измежду предпочитаните рискови групи.

“Не имаме вяра да има такива разлики сред имунизациите, че да се наложи цяла фаза и обособена предпочитана група да бъде отсрочена при положение, че дадена ваксина пристигна и не е подобаваща за тази група от хора “, разяснява Филипова.

“Аз виждам имунизацията да се разтегли във времето на цялата последваща година. И от второто тримесечие да има налични няколко ваксини “, уточни тя. По думите ѝ за идващите предпочитани групи след медиците от фаза 1 ще има избор сред различнни ваксини, само че във фаза 1 ще се ползва първата утвърдена ваксина – тази на Pfizer и BioNTech. Според нея до второто тримесечие на 2021 г, когато се чака да има още ваксини, имунизацията на първата фаза би трябвало да е завършила.

В един миг ще има задоволително количество ваксини. Проблем ще бъде използването им , а точно – екипите, които ще бъдат основани за имунизацията. Защото в тези екипи също би трябвало да имат доктор, а сега лекарите не са толкоз доста, че да могат да поемат за малко време осъществяването на всеобща имунизация “, разяснява тя.

Затова тя чака процесът да се проточи през цялата последваща година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР