Ваксината срещу коронавируса SARS-CoV-2, която идва у нас първа около

...
Ваксината срещу коронавируса SARS-CoV-2, която идва у нас първа около
Коментари Харесай

Без ваксина за жени в детеродна възраст и мъже без потомство

Ваксината против ковид SARS-CoV-2, която идва у нас първа към Нова година и се чака да бъде от ново потомство, евентуално не е подобаваща за слагане на дами в детеродна възраст и мъже, които нямат поколение и възнамеряват да имат наследници един ден. Това излиза наяве от във връзка предстоящата къса характерност на двудозовата ваксина на „ Пфайзер “ (Pfizer).

Въпреки че нежеланите лекарствени реакции значително се покриват с тези в листовката на всяка противогрипна ваксина, демонстрира допитване до специалисти, съгласно които тя не наподобява доста удобна за фертилитета, написа lupa.bg. Възможно е обаче да се касае единствено за недоказани и неразучени до момента резултати върху половата система на реципиентите, само че въпреки всичко се предлага отбягване и на бременност, най-малко 2 месеца след инжектирането на втората доза от нея (21 дни след първата – б.р.).

Най-честите нежелани реакции при възрастните, до момента доброволци, са болежка на мястото на инжекцията, отмалялост, болки в мускулите и ставите, настинка и нараснала температура. Българката, която взе участие като една от първите, подложили се на пробна ваксина (но основаната върху аденовирусите – на Оксфорд – б.р.) Мария Спирова, също разгласи още преди месеци, че е усетила част от тези неразположения, само че те бързо са отшумели. От „ Пфайзер “ прецизират, че при тяхната разработка максимумът, който може да се чака в персистиране на признаците, е една седмица.

В същото време обаче няма задоволително проучвания върху деца, най-малко не до момента. Става въпрос за децата под 16-годишна възраст, защото малолетни към този момент са били обхванати в третата фаза на имунизацията. България към този момент е начертала скица за децата в така наречен проект за имунизация, само че те са на дъното – след боцването на всички други рискови и възрастови групи преди тях.

И най-важното за възрастните – съгласно характерността на имунизацията, приемът й с други медикаменти не е позволен. Доводът още веднъж е липса на задоволително изследвания. Няма такива и за репродуктивната токсичност при използването на имунизацията. Затова и тя не се предлага по време на бременност, а при положение, че жена се окаже с ембрион в утробата си, до момента в който се подлага на двукратния курс, следва да прекъсне бременността. Същото се отнася и за кърмачките, защото няма данни към момента дали съставни елементи от имунизацията не минават през майчиното мляко.

„ Жените в детеродна възраст би трябвало да бъдат посъветвани да заобикалят бременност най-малко два месеца след втората си доза. Не е известно дали имунизацията COVID-19 mRNA BNT162b2 оказва въздействие върху плодовитостта “, написа още в документа.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР