Ваксината срещу коронавирус трябва да бъде въпрос на личен избор.

...
Ваксината срещу коронавирус трябва да бъде въпрос на личен избор.
Коментари Харесай

Вирусолог с важни думи за страничните ефекти на ваксината срещу К-19

Ваксината против ковид би трябвало да бъде въпрос на персонален избор. Важно е обаче всеки човек да има достъп до имунизацията и да е осведомен. Това съобщи вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова. Тя беше посетител в "Социална мрежа " по Канал 3.

Тя напомни, че задачата на СЗО е до края на 2021 достъп до ваксина да имат уязвимите групи от популацията, а основаването на ваксина до момента е отнемало даже 10-15 години. За първи път са създадени толкоз доста ваксина за толкоз къс интервал.

Проф. Александрова акцентира, че науката е направила огромна крачка напред във връзка с технологиите за основаване на ваксина. Сега има най-малко шест способа за основаване, а зад всяка една ваксина стоят извънредно съществени експерти.

Тя подсети, че първото изискване за всяка ваксина е тя да е безвредна, само че няма вид тя да е без странични ефектки за 100% от популацията.

Според проф. Александрова оксфордската ваксина има като странични резултати единствено главоболие и температура, което е изцяло задоволително.

Няма по какъв начин да знаем по какъв начин тъкмо ще защищити хората имунизацията против ковид. Той е по-стабилен от грипния вирус. Това се дължи на обстоятелството, че коронавирусът си носи самичък ензим, който може да поправи грешките в РНК молекулата.

Вирусологът обясни и работата на тестванията. PCR пробата търси характерни сектори в генома на вируса и дава оптимално точна информация, с цел да не даде неточност. Винаги се прави и контролно тестване.

Тя подсети, че има най-малко два лекарствени препарата, помагащи при съответни обстановки. Идеята е да се основат панкоронавирусни сътрудници, които да са ефикасни и за възможен идващ ковид.

"Трябва да се научим да живеем пълноценно, макар вирусите. Ние живеем с милиони вируси. Няма по какъв начин да живеем в стерилно пространство и не трябва да живеем по този начин. Не би трябвало да се прекалява. Моментните указания за отдалеченост и стерилизация са задоволителни ", сподели още Радостина Александрова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР