Ваксината срещу COVID-19 е спасила 469 186 живота на хора

...
Ваксината срещу COVID-19 е спасила 469 186 живота на хора
Коментари Харесай

СЗО: Ваксината срещу COVID-19 e спасила близо 470 000 живота на хора над 60 г. в 33 европейски страни

Ваксината против COVID-19 е избавила 469 186 живота на хора на 60 и повече години в 33 страни от Европейския район на Световната здравна организация (СЗО) от началото на акцията за имунизация. Това се потвърждава от резултатите от ново изследване на Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC), оповестиха организациите в прессъобщения, представени от ТАСС.

В оценката не са взети поради избавените животи от имунизацията във възрастовата група под 60 години и животите, чийто живот е непокътнат заради косвеното влияние на имунизацията заради понижено предаване на ковид. Изследването е извършено в 23 страни от Европейския съюз, както и в Исландия, Норвегия, Англия (Англия и Шотландия), Швейцария, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Украйна и Израел.

„ COVID-19 докара до голям брой смъртни случаи в нашия район, само че в този момент можем изрично да кажем, че без имунизацията като инструмент за преодоляване на тази пандемия, доста повече хора биха починали “, съобщи шефът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге. В някои страни броят на смъртните случаи би бил два пъти по-висок от днешния, в случай че нямаше ваксини. Ето за какво е извънредно значимо всички държави-членки в Европейския район да реализират висок обсег на хората в риск допустимо най-скоро “, предава Фокус.

От декември 2019 година страните в Европейския район на СЗО са съобщили за повече от 1,5 милиона доказани смъртни случаи на ковид, от които 90,2% са при хора на възраст 60 и повече години. Бързото създаване и внедряване на ваксини против ковид обезпечи по този начин нужната отбрана от съществени болести и гибел за милиони от най-уязвимите, само че скоростта и мащабът на внедряване на тези ваксини са неравномерни в Европейския район на СЗО.

В момента в тези 33 страни от 20% до 100% от хората на 60 и повече години са изцяло имунизирани против ковид. „ Според изследването най-големият брой избавени животи е бил в страни, където имунизацията против COVID-19 е била въведена рано и обсегът на целевите групи също е бил висок. Други страни са имали стеснен резултат от имунизацията, защото въвеждането й е било по-бавно или се е прилагало редом с актуалната ефикасна приложимост на нефармацевтични интервенции за понижаване на предаването “, се споделя в отчета.

Директорът на ECDC Андреа Амон показва, че въздействието на ниските равнища на имунизиране в някои страни в този момент се отразява в претрупаните здравни системи и високите равнища на смъртност. „ Все още има прекалено много хора, изложени на риск от тежка зараза с COVID-19, които би трябвало да защитим допустимо най-скоро. Дори в страни, които са постигнали добър общ имунизационен обсег, към момента има подгрупи и възрастови групи, които остават под желателното. Ваксинацията в по-възрастните възрастови групи би трябвало да остане незабавен приоритет за спасяването на повече животи през идващите седмици и месеци “, акцентира тя.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР