Ваксината предпазва от коклюш, но трябва да сме ваксинирани. Най-добрата

...
Ваксината предпазва от коклюш, но трябва да сме ваксинирани. Най-добрата
Коментари Харесай

Д-р Николова: Държавата трябва да поеме ваксините срещу коклюш за бременни

Ваксината защищава от коклюш, само че би трябвало да сме имунизирани. Най-добрата ваксина е поставената. Задължителният Имунизационен календар планува по кое време и по какъв начин се слагат имунизациите срещу коклюш на децата. Препоръчва се да се слага и бустерна доза на бременните през последния триместър, с цел да може бебето, което се ражда, да бъде предпазено в първите два месеца от живота си, когато не може да се сложи имунизацията. Това сподели пред Нова телевизия общопрактикуващият доктор и член на УС на БЛС доктор Гергана Николова.

Тя обаче акцентира, че целесъобразната ваксина за бременните дами не се обезпечава от страната. „ При състояние, че желаеме да защитим бременните и децата, дано страната да се раздвижи и да обезпечи имунизацията, която да бъде безвъзмездна. Трябва да разгадаем казуса държавнически и чакаме бързо решение от управляващите. Друг проблем е, че най-чувствителният тест за коклюш също би трябвало да бъде обезщетен от родителите, а цената му е сред 60 и 80 лева ”, добави доктор Николова и попита по какъв начин следователно може да се чака да бъдат диагностицирани болните и те да бъдат карантинирани.

Д-р Николова сподели, че до момента не са се налагали промени в Имунизационния календар, защото сме имали доста положително покритие. „ Проблемът настана в последните няколко години, защото поради COVID-пандемията се получи вакуум. Другият проблем е, че с мигрантския поток у нас дойдоха деца с неразбираем имунизационен статус “, сподели тя.

Според детският пулмолог и педиатър доцент Снежина Лазова бременните дами би трябвало да бъдат уверени, че имунизацията е безвредна, защото новородените и кърмачетата са най-уязвими към коклюш. „ Колкото по-рано е стартирано лекуването, толкоз по-добре. При съответно антибиотично лекуване заболелият е инфектиран до 5 дни от пускане на антибиотика, нелекуваните не престават да бъдат заразни до две-три седмици, до момента в който продължава симптоматиката ”, добави доцент Лазова.

Епидемиологът доктор Христиана Бацелова съобщи, че потвърдените случаи на коклюш нарастват много. „ Има безпокойство, че ще се усилват случаите. В момента не е сезонността на болестта. Тя е лятно-есенна. Коклюшът е остра респираторна зараза, която не е за подценяване. Най-висок риск от тежко протичане има при неимунизираните. При имунизираните зависи дали е изпълнена цялата имунизационна скица ”, добави тя. Д-р Бацелова посочи, че в Западна Европа се прибавят бустерни дози на всеки 10 години, защото новите ваксини не обезпечават пожизнен имунитет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР