Ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса вероятно ще бъде ограничена да

...
Ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса вероятно ще бъде ограничена да
Коментари Харесай

Ваксината на AstraZeneca вече само за хора над 60 г., чака се решение за вторите дози

Ваксината на AstraZeneca против ковид евентуално ще бъде лимитирана да се ползва единствено на хора над 60-годишна възраст у нас. За хората, които към този момент са си я сложили и им следва втора би трябвало да се вземат решения: каква ваксина да им се предложи и дали да се позволява имунизация с AstraZeneca на искащите, в случай че те попадат в неразрешената възрастова група. Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов в понеделник след съвещание на имунизационния щаб.

" Има писмо от португалското председателство с което ни споделят, че като общоевропейски метод би трябвало да се ограничи имунизацията напълно на хора под 60 годишна възраст (бел.ред да се ползва единствено на хора над 60 г). За задачата през днешния ден се взе решение да бъдат запитани експертните препоръки по имунология, инфекциозни заболявания, които да дадат незабавно мнение до края на тази седмица какво да създадем в България. И тук идваме до няколко доста значими въпроса, на които би трябвало да дадем отговор: първият е какво вършим с хората, които имат първа игла сложена и какво да създадем с хората, които желаят да си слагат имунизацията на AstraZeneca, в случай че ние я спрем в страната за тази възрастова група ", сподели Ангелов.

" Със сигурност тези, на които е сложена първа игла на имунизацията ще дадем явен отговор: дали да им бъде сложена като втора доза ваксина на основата на иРНК или да бъде от новата векторна ваксина на Janssen. Категоричен отговор сега няма. Разполагаме с още малко време, с цел да го дадем. За тези, които желаят да си слагат втора доза от AstraZeneca, това също ще го обсъдим и ще вземем решение дали да бъде задоволено това тяхно предпочитание, в случай че имунизацията бъде спряна в съответната възрастова група ", изясни Ангелов.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР