Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, сочи проучване

...
Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, сочи проучване
Коментари Харесай

Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, установи проучване

Ваксина против рак на черния дроб свива туморите, сочи изследване в начален стадий, представено от Ройтерс.

Почти една трета от пациенти в напреднала фаза на рак на черния дроб са получили персонализирана ваксина, прилагана дружно с лекарство за имунотерапия в границите на начален стадий на изследване.

Ваксината е създадена от компанията Geneos Therapeutics. Тя прави самостоятелни ваксини против рак въз основата на ДНК.

Реакцията е почти два пъти по-силна в сравнение с тази, която нормално се следи единствено при имунотерапия. Освен това проучването демонстрира, че ваксини, основани на основата на разновидности, срещани единствено в тумора на пациента, могат да покачат способността на имунната система да разпознава и нападна труднолечими типове рак.

Данните от изследването са оповестени в изданието Nature Medicine.

Откритията дават подтик към по-ефективни ваксини против рак след доста неуспехи в предишното. Освен това може да се разшири диапазона на лекуване на разнообразни типове рак с такива лечения, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

За задачите на изследването откривателите употребяват проби от тумори на пациенти, с цел да основат ваксини, основани на неоантигени. Това са нови разновидности, които се срещат единствено в тумора на обособения онкоболен. Целта е да се образова имунната система да нападна и убива единствено тези неповторими протеини, като оставя хубавичко тъкан незасегната.

Ракът на черния дроб се смята за леден, защото съдържа по-малко разновидности, което прави имунотерапиите по-малко ефикасни.

„ Тази ваксина всъщност образова имунната система да разпознава антигени, които е пренебрегвала “, сподели ръководителят на проучването доктор Марк Ярчоан от Центъра за ракови болести „ Джон Хопкинс Кимел “ в Балтимор, Съединени американски щати.

В изследването вземат участие 36 пациенти с хепатоцелуларен карцином – най-разпространената форма на рак на черния дроб. Поставени са особено създадените ваксини в допълнение към необятно употребяваната имунотерапия Keytruda на компанията Merck Sharp & Dohme (MSD).

При съвсем една трета от пациентите, лекувани с комбинираната терапия (30,1%), се следи стесняване на тумора. При трима от тези пациенти има цялостен отговор, което значи, че не остават никакви забележими следи от тумора след междинна дълготрайност на следенето от 21,5 месеца.

За съпоставяне, при пациенти с рак на черния дроб, които получават единствено имунотерапия, типичният отговор е към 12-18%.

„ Това сигурно сочи, че имунизацията фактически е добавила клинична резултатност “, сподели Ярчоан.

Лечението с ДНК ваксина, при която генетичният код на мутиралите протеини, се инжектира в клетките благодарение на дребен електрически подтик.

Ярчоан добави, че възнамеряват по-големи опити, само че отхвърли да даде детайлности.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР