Ваксина срещу Алцхаймер навлиза в решаваща фаза на изпитване. Учените-създатели

...
Ваксина срещу Алцхаймер навлиза в решаваща фаза на изпитване. Учените-създатели
Коментари Харесай

Тестват ваксина срещу Алцхаймер

Ваксина против Алцхаймер навлиза в решаваща фаза на изпитване. Учените-създатели на препарата са го тествали върху мишки и са постигнали приемливи резултати. Ако новото изследване покаже, че имунизацията е безвредна при хора, по-нататъшни тествания ще имат за цел да потвърдят дали тя е и ефикасна, съобщи NOVA.

Заболелите нормално развиват признаците след 60-годишна възраст. Алцхаймер се характеризира с прогресивна загуба на когнитивни функционалности, и в краен етап човек може да не е в положение да реагира на света към себе си. Само в Съединени американски щати към 5,8 милиона души страдат от Алцхаймер, като през 2020 година диагнозата е шестата водеща причина за гибел при възрастни.

Понастоящем няма лек за Алцхаймер и лекуването нормално се концентрира върху това да помогне на хората да управляват признаците му. За създаването на ваксина против Алцхаймер се работи от 2005 година, като първите резултати са оповестени три години по-късно. Ваксината употребява препарати за стимулиране на имунната система. Тя е създадена по този начин, че да задейства белите кръвни кафези, ситуирани в лимфните възли на шията, като насърчи тези имунни кафези да изчистят бета-амилоидните плаки. Учените имат вяра, че тези амилоидни плаки са съществена причина за признаците на Алцхаймер.

Проучването във Фаза 1 ще има за цел да дефинира подобаващата доза на лекарството при хората. Фаза 2 и 3 ще изследват сигурността и ефикасността на препарата. Много случаи на деменция, и по-специално заболяването на Алцхаймер, могат да бъдат предотвратени с промени в метода на живот и държанието.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР