Важното е тази година да дойдат средствата по Плана за

...
Важното е тази година да дойдат средствата по Плана за
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Целта ми е до края на юли да предадем Плана в Брюксел

" Важното е тази година да дойдат средствата по Плана за възобновяване и аз съм убеден, че тази година Планът за възобновяване ще бъде предаден в Брюксел. Моята цел е Планът да бъде предаден в Брюксел по време на нашия длъжностен кабинет, само че даже и да не е предаден по време на нашия кабинет, 13% финансиране ще дойдат в България сега, в който проектът е утвърден. Тоест, може да има разлика в месеци, в случай че в идващите седмици някои от проектите на тези 23 страни (б.р. които се предали проектите си) бъде утвърден, те ще стартират да осъществят техните планове и ще получат 13% финансиране, а ние ще ги получим сега, в който проектът ни бъде импортиран и утвърден, " съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в предаването " Брюксел 1 " по.  " Ние се надяваме до края на юли да сме свършили с нашите корекции по повод по Плана и да сме подготвени да го предадем, " добави той.

Приоритетите, които Пеканов очерта са "  в сферата на образованието и науката, стопанската система, частично опазването на здравето ". " И тук към този момент имаме от една страна много получени корекции, въпреки това текат и нови планове. В сферата на образованието имаме към този момент нови планове, имаме към този момент заложени в настоящия проект STEM центрове, по какъв начин тях да ги използваме по-добре, да обучим и учителите по какъв начин да ги употребяват, нещо, което липсва. Тоест, освен да заложим инфраструктурата за децата да се учат, а да сме сигурни, че тя ще бъде употребена по най-хубавия метод, като помогнем и на учителите да я употребяват.  В сферата на опазването на здравето също текат промени. Моят сътрудник, здравният министър, е казвал доста пъти, че той счита, че не толкоз инфраструктурата на болничното заведение би трябвало да се трансформира, колкото тяхната инсталация, тъй като тя е доста по-важна за спасяването на хората и за подобряването на нашето опазване на здравето. От друга страна, санирането като цяло е значим приоритет и на Европейската комисия. В тази вълна, която е за реновирането на постройките, това е значим детайл, само че във връзка с опазването на здравето ние виждаме, че има различен приоритет, който е за възобновяване на апаратурата, " съобщи Пеканов.

За санирането на лечебните заведения се вършат корекции по какъв начин парите да бъдат употребявани по-целесъобразно, разяснява той в диалог с водещата Милена Милотинова.  " Искаме да има механизми, по които да подсигуряваме, че няма да има подозрения. Тоест, ще се подсигурява, че по най-хубавия метод се прави това по този начин наречено саниране, " разяснява Пеканов.

" В опазването на здравето е доста значимо, че търсим да разтеглим районния обсег. Искаме да подобрим здравната обстановка в страната, освен в огромните градове. Искаме да вземем за пример да може да се доближава до труднодостъпни места. Там има план, който сега развиваме, за това незабавната помощ да може бързо да реагира, даже на труднодостъпни места. Става дума за медицински хеликоптери, които бързо могат да стигат до тези места. Ние сме единствената страна (б.р. - в ЕС), която ги няма. И по тази причина това е план, който аз персонално считам, че би трябвало да бъде предпочитан, " съобщи Пеканов.

" Държавата е релативно неподготвена в този момент да пристигна един пресен запас от 12 млрд лева, " разяснява вицепремиерът по ръководство на европейските средства.

" Това не е обвиняване към едно или друго държавно управление, към един човек или една администрация. Когато цялостната визия за страната е, че тя не би трябвало доста да се меси, става проблематично когато тя би трябвало да се намеси. А когато се случи огромна рецесия остава единствено страната да ни избави от обстановка на неустановеност, и в случай че с години сме казвали, че тя не може да го направи, сега, в който по този начин или другояче би трябвало да го направи, тя няма потенциала да го направи, какъвто е казусът и в този момент, " споделя Пеканов и изяснява: " Голяма част от плановете в Плана имат дълъг интервал на реализация. Те не са подготвени да се случат доста бързо, тъй като занапред би трябвало да стартира тяхното мислене планиране и случване. В други страни, коства ми се, че това обмисляне какво може да направи страната, го има, има подготвени планове, които на следващия ден да стартират и да се случат бързо, а тук тъй като с години малко сме неглижирали ролята на институциите, тази подготовка я няма, " разяснява вицепремиерът пред Милена Милотинова.

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР