Важното е, че контролните органи вършат своята дейност и разкриват

...
Важното е, че контролните органи вършат своята дейност и разкриват
Коментари Харесай

Важно било да се разкриват схеми като тази в НОИ според Бисер Петков

" Важното е, че контролните органи правят своята активност и разкриват такива схеми. " Така общественият министър Бисер Петков разяснява пред Нова телевизия акцията в Силистра, при която беше арестуван шефът на Национален осигурителен институт в града, както и още десетина души.

" Признаването и доказването на категорията труд е едно от най-комплицираните неща в пенсионното произвеждане , а то става на база на документи ", акцентира Петков.

Той изясни, че работодателят предлага категорията труд , която да се зачете съответния стаж на лицето, което кандидатства за пенсиониране, само че пенсионният орган взема решение дали да признае първа, втора или трета категория.

" Тук капацитетът за злоупотреби е по-голям , тъй като този безапелационен стаж тежи повече в пенсионната формула. Явно злоупотреби могат да се правят освен с инвалидните пенсии, само че и с пенсии за застрахователен стаж " , разяснява министърът.
 Горанов подозира милиони, източени от Национален осигурителен институт
Горанов подозира милиони, източени от Национален осигурителен институт

Ако това се потвърди, щяла са си проличи наглостта в обществената система

По отношение на Закона за персоналната помощ, Бисер Петков разясни, че ведомството е в непрестанен разговор със сдруженията на хората с увреждания.

" Може би напрежение сътвори това, че срокът за правене на подзаконовите документи е къс - до края на месец март ", разясни министърът.

Той изясни, че разискването на тези планове ще продължи до 25 март, като задачата е оценката да бъде по-обективна.

Петков увери, че ще съкратят формуляра, тъй като бил прекомерно дълъг . Според него обаче упованията на засегнатите за тази самостоятелна оценка са " прекомерно огромни ". И добави, че тези решения ще могат да се апелират.
 Разпитват минимум 10 души за източване на Национален осигурителен институт посредством подправени ТЕЛК
Разпитват минимум 10 души за източване на Национален осигурителен институт посредством подправени ТЕЛК

След спецакцията в София и Силистра

Припомняме, че по-рано през днешния ден ГДБОП и спецпрокуратурата започнаха интервенция против злоупотреби с издаване на ТЕЛК решения и източване на Национален осигурителен институт.

По думите на зам.-главният прокурор Иван Гешев става дума за скица за източване на пенсионни фондове на Национален осигурителен институт. Механизмът ставал посредством подправени документи за стаж в предприятия, да вземем за пример в минната промишленост, където се получава оптималната пенсия.

По случая на разпит са отведени минимум 10 души. В хода на оперативните дейности за разпит е отведен и шефът на Национален осигурителен институт - Силистра Милен Пенчев.

Финансовият министър пък изрази мнение, че са източени милиони от Национален осигурителен институт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР