Важността на минерала магнезий за доброто здраве на нашия организъм

...
Важността на минерала магнезий за доброто здраве на нашия организъм
Коментари Харесай

Дефицитът на магнезий е масов и много опасен

Важността на минерала магнезий за положителното здраве на нашия организъм е постоянно подценявана. За това свидетелства и фактът, че по-голяма част от хората страдат от дефицит на магнезий, без даже да са наясно с това.

Магнезият има основна роля в огромна част от функционалностите на нашето тяло. Той е основен “помощник ” за оптималната функционалност на имунната ни система, нервите и мускулите, а също така поддържа нашите сърца и кости мощни. Известно е, че минералът има роля допълнително от 300 биохимични реакции в тялото ни.

Кои са хората в риск от ниски равнища на магнезий?

Причините могат да бъдат доста - от корист с алкохол до недостиг на витамин D. Силна роля тук играят хроничните болести или положения като диария и малабсорбция. Застрашени са хората, страдащи от болести като заболяването на Крон или целиакия. Ако страдате от диабет вид 2, също попадате в рисковата група. Причина за това е фактът, че инсулиновата устойчивост може да усили честотата на уриниране, а с това - и уринарната екскреция на минерала. Възрастните хора също са застрашени, защото е по-вероятно да са развили хронично заболяване или да одобряват лекарства, влияещи на равнищата на магнезий в организма. Роля в това отношение също по този начин играят неприятната диета, стомашно-чревните проблеми, свързани с панкреатит, бъбречната дисфункция и други.

Симптомите при дефицит на магнезий

Най-ранните знаци при недостиг на магнезий включват гадене, цялостна отмалялост и загуба на вкус. При по-напреднали случаи, неналичието на задоволително магнезий може да докара до сърдечни проблеми, в това число неточен сърдечен темп, мускулни крампи и конвулсии, възприятие на уязвимост и проблематичен сън. Има случаи даже на припадъци и трептене. Установено е, че дефицитът на магнезий в по-напреднала фаза може да докара още до загуба наизуст и тревога, предполагащи развиването на съществени депресивни положения.

Друго постоянно срещано положение е така наречен Синдром на неспокойните крайници. Сигурно ви се е случвало най-малко един път - нощем получавате непреодолимо предпочитание да се раздвижите, което от своя страна ви пречи съществено да заспите.

Важно е да отбележим, че дефицитът на магнезий в организма се свързва и с рисково положение като високото кръвно налягане. За това спомага неналичието на калций, която е директно обвързвана и с дефицита на магнезий. Дефицитът на калций може да бъде причина за развиване на положения като хипертония, а може и в допълнение да усложни към този момент зародило такова.

Остеопорозата е друго съществено заболяване, директно обвързвано с по този начин значимия за тялото минерал, за който приказваме тук. В нашите тела се съдържа към 25 грама магнезий, като половината от това количество е ситуирано в костите. Според проучване, оповестено в Biology Trace Element, постоянният банкет на магнезий несъмнено усъвършенства положението на костите и ставите. При това - за интервал от едвам 30 дни. Самите създатели на проучването са на мнение, че минералът би могъл да играе и известна превантивна роля за пораждане на остеопороза.

Това са единствено част от аргументите, заради които е желателно да следите приема на магнезий в организма си. Консултирайте се с вашия доктор и преценете дали бихте имали потребност да приемате минерала и под формата на добавка.

Партньорска публикация
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР