Важно за пенсионерите: Вижте как ще се закръглят пенсиите у

...
Важно за пенсионерите: Вижте как ще се закръглят пенсиите у
Коментари Харесай

Вижте как ще се закръглят пенсиите у нас заради еврото


Важно за пенсионерите: Вижте по какъв начин ще се закръглят пенсиите у нас поради еврото. Голямото предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният интервал, в който ще може да се заплаща и с двете валути, съобщи Петър Ганев.
При въвеждането на еврото в България
покачването на цените ще е минимално – в границите на 0,1-0,2%, съобщи пред NOVA икономистът Петър Ганев.

Финансовият анализатор Преслав Райков също счита, че покупателната дарба няма да се промени след влизането ни в еврозоната. „ В средносрочен и дълготраен проект тя единствено ще се покачва ”, сподели Райков.
Преди два дни Министерството на финансите
разгласява за публично обсъждане законопроекта, свързан с единната валута. В него са написани главните промени, свързани с смяната. От документа излиза наяве какъв брой време ще плащаме и в двете валути и в какъв период ще би трябвало да обменим наличните си левове.

Икономистът Георги Ангелов обясни, че закръгляването на пенсиите при прекосяване от левове в евро ще бъде нагоре, в границите на един евроцент. Той добави, че превалутирането в банките ще става без спомагателни такси,
по формалния валутен курс, а не по този на банката.
Преслав Райков даде образец с въвеждането на еврото в Хърватия, където резултатите върху стопанската система и туризма са били единствено положителни. „ Плашенето, че ще има някаква чудовищна инфлация и хърватската стопанска система ще замръзне, не се случиха ”, съобщи Райков.

Петър Ганев сподели, че огромното предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният интервал, в който ще може да се заплаща и с двете валути. Той чака България да покрие инфлационния аршин за присъединение към еврозоната в края на годината.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР