Важно е срокът между края на ресурса на МиГ-29 и

...
Важно е срокът между края на ресурса на МиГ-29 и
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Важно е да скъсим срока между края на МиГ-29 и получаването на F-16

„ Важно е срокът сред края на ресурса на МиГ-29 и приемането на новите осем F-16 през 2025 година да бъде оптимално къс. Дали този интервал ние ще успеем да го запълним с различен тип изтребители, с друга платформа или с сходна, втора употреба, по това също се работи. Търсят се разновидности, уповавам се да има такива. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният министър на защитата Драгомир Заков по тематиката за превъоръжаването на българската военна авиация.

„ Важно е за Военновъздушни сили да поддържат качества. Но дано въпреки всичко да не забравяме, че помощ можем да получим от съдружниците, такава имахме през тази година “, посочи той.
" Тази помощ е поискана, то си е по силата на ограниченията на НАТО, това е непрестанно на процедура. Когато има свободен слот, той се запълва ", сподели още Заков.
„ Ние разполагаме с изтребители МиГ-29 и ще ги използваме, до момента в който имат запас. А докога ще имат запас, зависи от опциите за пазаруване на аварийни елементи, мотори... Полша е алтернатива за ремонтирането им, и за това се работи от много месеци. Служебното държавно управление също продължи да работи по тази писта “, разясни някогашният министър.

„ Грипен “ не са чак толкоз разнообразни от F-16 – въпреки всичко приказваме за западен изтребител. Съвсем разнообразни са от МиГ-29 като идея. Но тук не е значимо дали ще е „ Грипен “, F-16 втора употреба, дали ще е „ Мираж “ – значимо е Военновъздушни сили да поддържат дарба, в това число благодарение на нашите съдружници, в случай че е належащо, само че тази дарба да не бъде спирана. Подобно прекъсване за по-продължително време може да има много отрицателен резултат върху качествата на Военновъздушни сили “, счита Заков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР