Важно е родителите да знаят, че всяко дете, свидетел, жертва

...
Важно е родителите да знаят, че всяко дете, свидетел, жертва
Коментари Харесай

Синя стая - най-щадящият начин за изслушване на дете

Важно е родителите да знаят, че всяко дете, очевидец, жертва или даже и причинител на закононарушение, има право да бъде изслушано в така наречен Синя стая - щадяща среда и те постоянно могат да изискат това.

Целта е чуването на малолетни и малолетни да се организира допустимо на най-ранен стадий , броят на разпитите да бъде редуциран до най-малко, децата да не вървят по коридорите на районните ръководства, съдилищата и най-много - тези разпити да се организират от особено подготвени за това експерти. В България има повече от 40 такива пространства към този момент, особено предопределени за деца, статистика и разбор на работата им обаче няма, защото те не са под една шапка. Може би и поради това към момента доста родители и фамилии не се възползват задоволително. Няма дефинирано и законово условие, което да задължава процедурите, които текат с малолетни и малолетни, да се правят по най-щадящия за тях метод.

Цeлтa нa " cинятa cтaя " e дa ce избeгнe дoпълнитeлнoтo тpaвмиpaнe нa дeцaтa , yчacтвaщи в пpaвни пpoцeдypи, нeзaвиcимo дaли ca жepтви нa пpecтъплeния, cвидeтeли или пpaвoнapyшитeли, дa ce гapaнтиpaт зaщитaтa нa интepecитe им и тexнитe пpaвa, ĸaтo cъщeвpeмeннo ce ocигypи cъбиpaнe нa пълнa и тoчнa инфopмaция пo дaдeн cлyчaй.
 Всяко дете има право на разпит в синя стая
Всяко дете има право на разпит в синя стая

За да не се разхождат децата ни по правосъдните зали

За това по какъв начин се организират разпитите, какви са техните последствия върху децата и за какво е толкоз значимо чуването да се случва тъкмо в синя стая , екипът на News.bg беседва с двама психолози от " Института по обществени действия и практики " в София - организацията, която наложи тематиката у нас и години работи точно за разширението на обсега на практиката.

Обучени сме по американски протокол, по който се случват тези разпити, следваме избрана методика и според от случая се нагаждаме тъкмо коя част от този протокол по кое време да използваме, изяснява психологът Петя Димитрова.

Този протокол включва подготовка на детето, авансово осъществяване на диалог с него, в който експертите да се ориентират по какъв начин приказва детето , дали може да споделя, какъв му е наборът от думи , дали се ориентира във време и пространство .

Това се прави, за да може психолозите да си дадат сметка по какъв начин вероятно ще протече самият разпит и дали детето може да даде задоволително подробна информация за това, което му се е случило, изясни експертът.

Едва по-късно се пристъпва към самия разпит , който се случва в синя стая - там се намират единствено психологът и детето, а зад стъклото нормално има арбитър, прокурор и най-често проверяващ служител на реда . На разпита зад стъклото може да участва и обвинен, както и неговият юрист. И доста значимо - самият родител .

В стаята са сложени камери и микрофон, тъй че да може да се запише диалогът и по-късно записът да се даде на съда , при положение, че те имат потребност от него, с цел да си изяснят някои детайлности. Целта е да се запише разпита, за да не се постанова детето втори и/или трети път да споделя какво му се е случило , добави Димитрова. Именно това може да се окаже изключително травматично с оглед и на това, че следствието или делото могат да продължат дълго във времето.

Преди обаче да се пристъпи към по-конкретни въпроси, психолозите подтикват детето да направи импровизиран роман за случилото се .

Счита се, че най-ниската възраст за разпит на едно дете е към 3 години . Много е значимо разпитът да се случва директно след събитието, най-добре към 48 часа след случилото се.

Петров обясни, че условието, което имат те от закона, е да създадат оптимално правилен разпита за дете, който да бъде процесуално изискан и детето да каже това, което счита за истина.

А достоверни ли са оценките и заключенията от тези разпити, Петров съобщи, че нямат изясненост какъв брой от тези разпити са послужили за стигането до обвиняване . От контактите ни с другите институции знаем, че в доста огромна част от случаите те правят работа, само че това не е постоянно, акцентира експертът. А и постоянно липсва назад връзка .

А какво би трябвало да знаят родителите за самия разпит? На първо място родителят има цялостно право да се намира зад стъклото, дружно с представителите на институциите.

Това, което вършим, е да питаме децата дали желаят родителите да участват зад стъклото , тъй като от време на време децата се тормозят, че родителят е от другата страна. Има доста случаи на полово принуждение над деца и тогава те се тормозят да дават такива детайлности пред родителите си, обясни още психологът.

По думите ѝ някои от децата категорично ги молят родителят да не участва по време на разпита . Има случаи обаче, в които родителите може да не се съобразят с това предпочитание на детето.

А за какво е толкоз значимо чуването на едно дете да се случва точно в синя стая, Димитрова акцентира, че т ова е по-щадящият метод за детето, в сравнение с да се намира в съда или в полицията . Там ситуацията не е изключително приятна, защото детето може да се срещне лице в лице с причинителя.

Тази среща би основала и невъзможността детето да опише, защото то може да се тормози и да блокира , посочи Димитрова.

Децата са доста по-спокойни, когато са в синя стая, регистрира психологът. По думите ѝ преди разпит не се беседва с детето за това, което се е случило . Идеята е то да опише единствено един път историята .

По отношение на това дали има опасности за самото дете при чуването му в синя стая, психологът разясни, че тези опасности се крият по-скоро преди самия разпит . За образец тя даде случаи, в които детето може да стане жертва на въздействие или операция и п о време на чуването да спести много детайлности , тъй като желае да защищити причинителя.

Най-често се случва когато причинителят на закононарушението е част от фамилията или е непосредствен .

А дали има въпроси, които не трябва да се задават на децата по време на тези разпити? Не би трябвало да се задават въпроси, на които може да се отговоря с " да " или " не " .

Тези въпроси не дават информация и също така може да се каже, че ние го подвеждаме по този метод, посочи Димитрова. По думите ѝ наложително би трябвало да се задават отговорени въпроси от вида " Разкажи ми какво се случи тогава? ". Това са въпросите, които имат най-голяма стойност в съда.

По отношение на последствията от разпита на едно дете, психологът беше безапелационен, че едно такова чуване не е по никакъв начин прелестно за детето , изключително в случай че става въпрос за доста тежко принуждение.

Психолозите не се пробват да му основават заблуда у детето, че като пристигна в синята стая ще му нещо доста хубаво. То е авансово наясно, че това не е по този начин. Психолозите изясняват също така на детето, че са наясно, че това, което се е случило с него е неправилно и нелегално и с цел да може причинителят да си получи това, което му се поставя, в този момент е належащо да опише.

Обикновено децата се активизират от това, тъй като те имат отношение към закона , даже от време на време повече в сравнение с възрастните, съобщи Димитрова.

Важно е и какво ще се случи след този разпит , защото той е единствено началната стъпка по образуването на досъдебно произвеждане и надлежно прекосяването към обвиняване и правосъдно дело.

Психологът изрази и вяра да има повече насочвания към синя стая от страна на съда .

Бих отправила зов към експертите от съда и те повече да поддържат процедурата по чуване на дете в синя стая, с цел да може тя да се случва по-често , посочи Димитрова.

На въпрос кой инициира сходни разпити, психологът съобщи, че преди всичко това може да е проверяващият служител на реда или прокурорът, а по време на самото дело в това число и съдията може да го изиска.

В закона не е разказано, че такова чуване би трябвало да се случи. Към момента то е единствено целесъобразно .
 Как можем да подсигуряваме сигурност на децата?
Как можем да подсигуряваме сигурност на децата?

Преди повече от 10 година в Сандански имаше абсурден случай на домашно полово принуждение над 3-годишно дете, преди два месеца майка умъртви притежателите си деца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР