Важно е обсъждането на въпроса за върховенството на закона да

...
Важно е обсъждането на въпроса за върховенството на закона да
Коментари Харесай

ЕК: Въпросът с върховенството на закона да не се обсъжда само в Брюксел

Важно е разискването на въпроса за върховенството на закона да бъде отвън Брюксел и в него да се включат парламентаристите в Европа. Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова във видеоконференция, проведена от евродепутата Илхан Кючюк (ДПС/ " Обнови Европа " ).

Държавите от Централна и Източна Европа се причислиха към Европейски Съюз освен поради единния пазар и свободата на придвижване. След годините на комунизъм искахме да живеем в свободно общество, където главните права - човешко достолепие, тъждество, господство на закона, са предпазени, добави тя. Демокрацията има потребност от независимост на сдружаване и на изложение, и от господство на правото, уточни Вера Йоурова, съобщи Българска телеграфна агенция.

Всеки жител има право на достъп до самостоятелен съд, разнородни медии, както и главните му права да бъдат предпазени. Само тогава ще живеем в същинска народна власт, заключи зам.-председателят на Европейска комисия.

Кючюк уточни, че полезностите на Европейски Съюз са в основата на всичко, което сплотява европейците, по тази причина нарушаванията би трябвало да се преглеждат съществено и обективно. По неговите думи европейските процедури при неспазване на полезностите са тромави. Кючюк съобщи, че казусът за постигането на нужните решения би трябвало да бъде издирван в Европейския съвет. Законът би трябвало да стои като най-съществен приоритет на европейските институции, сподели той.

Евродепутатът Софи ин'т Велд ( " Обнови Европа " ) уточни, че някои държавни управления в Европейски Съюз съществено се тормозят от отчетите на Европейска комисия за върховенството на закона. Докладите не са задоволителни, нужни са политическа воля и храброст. Трябва да има опция за наблюдаване на законността и след присъединението на страните към Европейски Съюз, добави тя. По нейните думи представителите на Европейската национална партия (ЕНП) от България и Унгария към този момент не следват партийните полезности. Във всяка партия има странни родственици, всички сме хора. Въпросът е по какъв начин тези провокации да бъдат решавани, добави Ин'т Велд.

Сергей Лагодински (Зелени) укори Европейска комисия, че отчетите не са съдържали " задоволително политическа упоритост и упоритост ". Подценяваме разочарованието на гражданското общество, не бихме желали доверието в Европейска комисия да пострада. Необходимо е изобличаване на нарушителите и правосъдно гонене. Има прекомерно доста механизми на Европейски Съюз, само че липсват последствия - правни или финансови, добави той.

Владимир Билчик (ЕНП) прикани за механизъм за наблюдаване на законността, понятен за жителите и правно обвързващ. Във всички европейски политически фамилии има проблеми, посочването с пръст не е решение, съобщи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР