Важно е доверието към партньорите да върви заедно с един

...
Важно е доверието към партньорите да върви заедно с един
Коментари Харесай

Кога да потърсим услугите на колекторска агенция

Важно е доверието към сътрудниците да върви дружно с един по-добър надзор и съответна оценка на риска, поучава Райна Миткова-Тодорова, ръководител на Асоциацията на колекторските организации в България и шеф на компанията за събиране на вземания " ЕОС Матрикс "

- Госпожо Миткова, стопанската система на България пораства, а прогнозите на бизнеса за 2018 година са оптимистични. Същото важи ли и за междуфирмената задлъжнялост и събирането на остарели вземания?

- Колекторският отрасъл е извънредно сензитивен към измененията в макросредата. В миг на стопански растеж и повишение на приходите думи като " рецесия " и " застой " са сменени с " напредък " и " развиване " и нашият бранш регистрира резултатите от тази смяна. Според годишния отчет на Асоциацията на колекторските организации в България на пазара на междуфирмените отговорности се следи двоен спад на размера на предоставените вземания по отношение на 2016 година - от над 146 млн. лева до 71,5 млн. лева през 2017 година Едно от обясненията за това понижаване е, че фирмите се концентрират главно върху продажбите и развиването си, а събирането на отговорности е изместено на по-заден проект. Друг фактор е и по-голямата кредитна интензивност във финансовия бранш.

Това обаче напълно не значи, че проблемите с междуфирмената задлъжнялост са останали в предишното, както и отрицателните им резултати - понижаване на облагите, пропуснати вложения и благоприятни условия за отваряне на нови работни места. Дори и в изискванията на стопански оптимизъм положителното ръководство на ликвидността е основата, върху която стъпва действителният напредък.

- В междуфирмените връзки приблизително какъв брой дни се бавят заплащанията и каква е наклонността, която наблюдавате от последните месеци?

- По този индикатор още от предходната година сме очевидци на позитивна наклонност, регистрирана както от Асоциацията на колекторските организации в България, по този начин и от годишното проучване на ЕОС " Навици за заплащане в Европа ". Става дума за съкращаването на междинния интервал на закъснение на фактурите при бизнес клиенти, който през 2017 година е 23 дни, а година по-рано е бил 28 дни. Това е доста усъвършенстване, само че като цяло българските компании не престават да са измежду най-закъсняващите в Европа във връзка с погасяване на фактури, като междинната стойност за Източна Европа е 21 дни, а в страни като Чехия и Швейцария закъснението е 15 дни. И тук водещата причина е неприятно ръководство на ликвидността.

- Клиентите на кои бизнеси по-често имат проблеми с заплащането на отговорностите си и на какво се дължи това?

- Най-съществени остават проблемите в областта на търговията на едро и дребно с бързооборотни артикули. Това се дължи на оживлението на пазара и засилената конкуренция, както и на нарасналото търсене на експортно насочените компании за сметка на търсещите вътрешна реализация. Затруднения среща и секторът на строителството, който обичайно е по-рисков и постоянно разчита на държавни поръчки, само че специалистите предвиждат растеж през актуалната година, което ще се отрази и на навиците за заплащане в тази сфера.

Секторът на туристическите услуги е първенец във връзка с платежоспособността, която се усъвършенства спрямо миналата година, като за това способстват засиленото търсене и предложение. През предходната година София да вземем за пример беше в топ 3 на европейските градове с най-голям растеж на задгранични туристи, като тази национална наклонност за туризма е възходяща посредством и на фактори като ротационното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Наблюдаваният засилен надзор на заплащанията при производството от своя страна се явява главната причина равнищата на задлъжнялост в този бранш да се задържат.

- Кои са сигналите, по които може да преценим, че ще има закъснение на заплащане, още преди да е издадена фактура?

- Превантивните ограничения и ръководството на риска са ключът към понижаване на забавените заплащания - като количество и като интервал на закъснение. Превенцията на риска от неплащане на фактури стартира със събирането на подобаваща и настояща информация за купувачите и тяхната бизнес среда, като анализът оказва помощ при вземането на решения. Полезно е и потреблението на принадлежности като застраховка на вземания. Сигнали като отвращение за подписване на контракт, неизправна или непълна документи, заведени каузи, неприятна кредитна история и други са явен сигнален знак, с който би трябвало да се съобразяваме.

Любопитно е, че българският бизнес е по-оптимистичен за бъдещите заплащания на своите клиенти макар не толкоз положителния си предходен опит. Над 30% от компаниите чакат доста възстановяване на заплащанията от клиенти при междинни стойности за Източна Европа от 24,4%. Важно е доверието към сътрудниците да върви дружно с по-добър надзор и съответна оценка на риска.

- Как съобразителните компании съумяват да си съберат вземанията от сложни и неточни клиенти?

- Специалистите по събирания на вземания не приказваме за съобразителност, а за потребление на наличните законови благоприятни условия и използването на одобрени в практиката професионални подходи. Ключов фактор при оправянето с просрочия е самодейната и навременна връзка с длъжниците, която би трябвало да стартира в най-ранния стадий от забавянето. Само тогава е допустима и 100% събираемост. Статистиката е доста безапелационна, че в случай че едно фирмено взимане не бъде събрано до деветия месец, шансът да бъде събрано е непосредствен до нула. Компаниите, които си партнират с колекторски организации, имат опция да се концентрират върху главната си активност, икономисват от вложения в профилирани звена за ръководство на риска и събиране на вземания и сензитивно понижават размера на дължимите им заплащания. Само за предходната година колекторските организации са възстановили назад 9% от годишния оборот на българския бизнес.

- Кои са случаите, в които колекторските организации са потребни на бизнеса, и по кое време техните старания мъчно водят до събиране на необслужвани вземания?

- При състояние че 22% от клиентите бавят заплащанията си, а 4% са така наречен отписани, т.е. несъбираеми вземания, потреблението на услугите на професионална организация за събиране на задължения е предвидлив, осведомен и съвременен метод от страна на бизнеса, с цел да подсигурява своята непоклатимост и напредък. Средствата, които съумяваме да възстановим на фирмите, се връщат назад в стопанската система, защото те ги употребяват за погасяване на лични задължения, основаване на нови работни места и за вложения. Важният въпрос в тази ситуация е не " Дали да употребявам колекторска организация? ", а " Кога да прибягна до услугите є? ". Все повече компании ни търсят превантивно, още на стадий подписване на покупко-продажби и настояща оценка на риска, защото всяко закъснение понижава опциите за цялостно събиране на забавените вземания. Съветът, който бих дала на мениджърите, е един откъс от Кристин Лагард, ръководещия шеф на МВФ: " Когато слънцето грее, би трябвало да се възползваш, с цел да поправиш покрива ". Тоест да се възползваме от положителната икономическа обстановка сега, с цел да сме готови за евентуални опасности и проблеми на бизнеса ни.       

Интервю: Венцислав Савов
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР