Важно е да се направи проверка, за да се разбере

...
Важно е да се направи проверка, за да се разбере
Коментари Харесай

Разследване на европейско ниво ще покаже голям ли е проблемът със спрените лекарства

Важно е да се направи инспекция, с цел да се разбере дали количеството, което е попаднало в субстанцията е такова, че да провокира вреди в здравето на хората или няма да повлияе ", съобщи Стефан Минков - магистър фармацевт в студиото на Нова ТВ.

Около 160 000 души употребяват проблематичните медикаменти у нас. Оказва се обаче, че съгласно организации, засегнатите хора са към 290 000. Няма данни дали и по какъв начин е повлиял приемът на лекарството на хората, които към този момент са използвали медикаментите. Препоръката на здравните управляващи е пациентите, които ги употребяват, да се свържат с доктор.

" Проверката ще покаже дали казусът е огромен. Първо е хубаво да се знае за този смес, че е евентуално канцерогенен, само че не е потвърдено канцерогенен. Експерти са правили опити с гризачи, които са развили ракови болести ", посочи магистър фармацевта.

" Този артикул може да попадне в организма на човек и от други артикули - обработени меса, риби, даже в някои сирена и алкохолни питиета, дори и ot цигарения пушек. Хората постоянно се сблъскват в всекидневието си с него. Тъй като самата субстанция на лекарството би трябвало да бъде чиста от всевъзможни примеси, даже най-малкият подобен, би трябвало да бъде докладван. Важно е да се направи инспекция, с цел да се разбере дали количеството, което е попаднало в субстанцията е такова, че да провокира вреди в здравето на хората или няма да повлияе ", съобщи Минков.

" Това е проблем в целия Европейски съюз. Случаят се проверява на европейско равнище. Не мисля, че ще има открито някакво количество, което ще сътвори здравословни проблеми. Това по-скоро е една превантивна мярка, а не закъсняла реакция. Пациентите по този начин или другояче няма да останат без лекуване. Има най-малко 3 компании, които създават артикули с безусловно същия състав. Поне на два от продуктите цените са близки до тези на изтеглените. Има по-скоро един различен проблем, който съществува в такава обстановка. Тя е, че доктор би трябвало да промени продукта, с който да се лекува един човек. Фармацевтите, като мен, няма по какъв начин самодейно да му дадат друго медикаменти, аналогично на предходното ", приключи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР