Важно е да имаш цел и да извървиш собствения си

...
Важно е да имаш цел и да извървиш собствения си
Коментари Харесай

Алпинистът Николай Петков: Важно е да имаш цел и да извървиш пътя към нея

Важно е да имаш цел и да извървиш личния си път към нея. Това сподели в предаването „ 120 минути “ именитият ни планинар Николай Петков.

„ Не е най-важна височината на върховете – единствено по себе си върховете са върхове, тъй като приключват с връх. Те могат да бъдат една хубава цел, тъй като е значимо човек да има цел и да извърви своя път до тази цел “, разясни Николай Петков.

Тя споделя за преживяванията си в книгата „ Да покориш себе си “

Според него „ в катеренето, както и в алпинизма има избрани стъпала, по които би трябвало да минеш, с цел да стигнеш до задачата “.

Снимка: bTV

„ Важно е също по този начин знаците да се тачат. Трябва да си почитаме знаците – като знамето, както и националните празници “, сподели още алпинистът, който е забил остарялото българско знаме – конска опашка, на най-високия връх в света.

През последните пет години там са избавени два човешки живота след рухване от скалите

Николай Петков и Ивайло Радков са забивали българското знаме на най-високите и сложните за нанагорнище върхове на планетата. Николай е единственият човек изкачил Еверест по два от гребените на планината и слязъл по трети гребен.

„ Западният гребен на Еверест е доста забавен. Освен, че е границата сред Непал и Китай, той се явява и граница на планинската верига. Там минават доста съществени ветрове и това го прави комплициран за нанагорнище “, изясни той и уточни, че след експедицията, в която е взел участие преди 40 години, никой повече не е съумял да го изкачи до върха.

До момента върхът се държеше от Нирмал Пурджа

Ивайло пък освен е побеждавал в най-сложните направления за катерачи, само че и приготвя бъдещите първенци на България в този спорт.

Снимка: bTV

„ Има едно такова етично предписание у нас – когато създаваш маршрут за катерене, ти му даваш името. Аз си давам име моите направления с български имена “, сподели Ивайло Радков, който от детството си носи прякора Фазата.

Снимка: bTV

Заедно с Ивайло Радков-Фазата основават една от най-големите зали за катерене на Балканите. Надяват се, че по този начин повече хора ще могат да се допрян до магията на този спорт.

Състезанието се организира за 13 път

„ Хора от цяла Европа към този момент идват, с цел да видят нашата зала. Световният първенец по катерене Якоб Шуберт пристигна за откриването ѝ “, сподели Ивайло Радков-Фазата. Той призна, че има призванието да възпламенява любовта на младежите към този спорт.

Вижте във видеото какво още споделиха те за Христо Проданов, за Олимпиадата в Париж и мечтаните върхове.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР