Важно е, че визитата на украинския президент Володомир Зеленски се

...
Важно е, че визитата на украинския президент Володомир Зеленски се
Коментари Харесай

Шаламанов: Посещението на Зеленски ще бъде мотивиращо за промяната в България

" Важно е, че визитата на украинския президент Володомир Зеленски се реализира. Това е човек, приет за водач, знак на свободата, на смяната, на смелостта. Посещението ще бъде доста мотивиращо за смяната, която България би трябвало да направи ". 

Това сподели Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата, специалист по национална и интернационална сигурност, пo БНР. 

И добави, че военната помощ за Украйна отваря опция, пренебрегната от служебните правителства - опцията за ускорено превъоръжаване на българската войска: 

" България може да помогне в цялостния набор от муниции, въоръжение и техника, с цел да бъда предпазена свободата на Украйна, с цел да бъдат понижени жертвите и страданията на хора, близки до нас ". 

Шаламанов предвижда, че по време на срещата на върха във Вилнюс вероятно ще бъде основана ясна пътна карта за разширение на военната помощ, за превъоръжаване на украинската войска, за поддръжка Украйна да изтласка руснаците оптимално бързо, а в този подтекст - приемане на гаранции за сигурността на Украйна, които ще бъдат ориентирани към бързо приемане на Украйна в НАТО. 

" Конкретна карта със периоди не мога да си показва, че ще бъде дадена. Но Украйна е доста значима, тъй като натрупа необикновен военен опит, сподели потенциал за нововъведения и основаване на необятни обединения, че може да реализира невъзможни за други неща. Това е най-важното, което може да придобие атлантическият алианс, с участието на Украйна ". 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР