Важните неща, които трябва да се свършат във Варна са

...
Важните неща, които трябва да се свършат във Варна са
Коментари Харесай

ПП-ДБ с важна позиция за развитието на Община Варна

„ Важните неща, които би трябвало да се свършат във Варна са тези, които виждаме всички, излизайки от домовете си, пресичайки близката улица или влизайки в града. Първата картина, която прави усещане са настилки осеяни с дупки и рушащи се тротоари – проблеми наслагвани с десетилетия. “

Това разяснява общинският консултант от Коалиция „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ Мартин Димитров . Той е ръководител на непрекъснатата комисия „ Благоустройство и комунални действия “ към Общински съвет и тематиката за неприятната инфраструктура е една от най-важните за него.

Споделя, че от дете помни Варна със зейнали на доста места дупки . По думите му варненци желаят да се откри трайно решение и на компликациите с паркирането . В тази връзка счита, че въвеждането на Синята зона във Варна много е закъсняло.

Паркира се по тротоари, градинки или при положение на шанс на обозначените за това места. Дълги години нямаше съответни решения, до момента в който Синята зона уреди отчасти този проблем , счита Димитров. По думите му има някои затруднения при подготовката на улиците за въвеждането на Зелена зона, само че изрази вяра с времето пречките да се изчистят.

Освен двете значими паркозони Мартин Димитров счита, че би трябвало да се обособят още места за паркинги – надземни или подземни . Със сигурност има общински терени, които могат да послужат, само че това в допълнение ще се разисква, сподели още Димитров. За да бъде Варна един гостолюбив град, както за посетителите, по този начин и за тези, които живеят в общината и заплащат налози би трябвало да се мисли повече за паркирането на колите.

Друг главен локален проблем, който преди няколко седмици още веднъж нажежи обществените мрежи, това е сметоизвозването . Най-много сигнали за претъпкани контейнери за боклук са подадени в Цветния квартал, кв. Левски и някой централни елементи на града , показва Димитров. Като той акцентира, че този проблем е трупан с години.

„ Аз персонално ще се наемам с това да има оферти и разискване на бъдеща рационализация и да има в допълнение сложени контейнери за боклук. Получих сигнал от жители, че на някои места има повече, в сравнение с е належащо. В тесните варненски улици всекидневно се образуват автомобилни тапи. Тези контейнери, които са непотребни, могат да послужат за други места, където няма задоволително “ , уточни Димитров.

От друга страна той счита, че за изхвърлянето на боклуци отвън обозначените за това места имат виновност някои жители, като това е доста неприятен нрав . В тази връзка би трябвало да има наказания, по този начин както е в други страни. Тези въпроси са решени с подземни контейнери и би трябвало да се изследва къде във Варна могат да бъдат построени такива, добави Мартин Димитров. Задължително и да се обърне огромно внимание върху условията за партньорство сред Община Варна с компаниите , ангажирани с почистването и сметоизвозването в града. Нужно е да се съблюдават регламентираните връзки в контракта, който се подписва тъкмо по тази причина, акцентира Димитров.

Общинският консултант разяснява и Капиталовата стратегия на Община Варна за 2024 година Тя е на стойност малко над 205 млн. лева, от които 160 млн. лева са обезпечени от общинския бюджет . Тази проекторамка беше утвърдена при започване на февруари от комисията, която оглавява Мартин Димитров. За съществени поправки на пътната мрежа са утвърдени малко над 81 млн. лева, а за благоустрояване на междублокови пространства са заложени 33 млн. лева

„ Според мен тези пари са задоволителни, защото са за актуалната година и отсега нататък ще се мисли за други належащи поправки. С държавно дофинансиране ще бъде изработен главен ремонт на пътя от кв. Аспарухово до кв. Галата, който възлиза на 10 млн. лева Това е един от огромните ремонтни планове тази година и хората в региона би трябвало да проявят толерантност. От наша страна ще се упорства да бъде качествено осъществени “ , уточни Димитров.

Мартин Димитров се надява като общински консултант да способства да бъде решен казусът с неприятната инфраструктура . По думите му бул. „ Левски “ е значим, без да се разяснява цената на построяването му, само че във Варна има и други булеварди. Той напомня обстоятелството, че до ремонтите на булевардите „ Владислав Варненчик “ и „ Мария Луиза “ се е стигнало след митинги на жители. Какъвто и ремонт да се направи още веднъж се появяват нови дупки и тези дупки биват кърпени, показва Димитров.

„ Постоянно се прави ремонт на ремонта. Това е нещо, което тегне над града от години и моята идея е тази процедура да спре. Всичко се получава добре, когато се строи качествено и не се краде. Ще има детайл на надзор и когато нещо не дава отговор на дадения стандарт и критерии ще предстои на санкциониране. За да има подреденост в града и да може да се съпоставя с други европейски градове, не би трябвало да се позволява корупция. Досега тя е била доста мощно изразена, защото даже и учениците приказват за тези злоупотреби. “

Мартин Димитров напомни, че вследствие на предизборните строителни действия при започване на предишното лято е констатиранo замърсяване с фини прахови частици във Варна .

Това запрашаване на града касае на първо място здравето на жителите . Всички проблеми са резултат от политическите зависимости и гонене на лични и частни групови ползи за сметка на публичните, сподели Димитров. Той добави още, че общинският консултант на първо място би трябвало да е публичен бранител на хората.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР