Важна тема за страната ни ще обсъдим със следващия ми

...
Важна тема за страната ни ще обсъдим със следващия ми
Коментари Харесай

Адвокат Варчев: Ако в София се изградят две детски болници, липсата на кадри ще е голяма, а дисбалансът сериозен

Важна тематика за страната ни ще обсъдим със идващия ми посетител, а точно какво се случва с построяването на Национална детска болница у нас и по кое време България ще има същинска детска болница. Адвокат на Веселин Варчев, който е ръководител на Съвета на шефовете на " Здравна капиталова компания за детска болница ", в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "   

Г-н Варчев, построяването на Националната детска болница е значима тематика за България. От извънредно значимо значение бих споделила даже. Какво се случва? Проектът беше рестартиран.  

Точно по този начин, планът е рестартиран. Реално досегашният контракт за инженеринг, който е подписан 2020 година, беше преустановен тази година, защото повече от 2 години не се издаде виза за планиране за него. Установиха се доста нередности, откри се също по този начин, че е налице неосъществим предмет, съгласно нас, във връзка с построяването на детската болница в постройката, респективно реконструкцията на постройката, която е в двора на Александровска болница, и сега сме почнали по този начин с доста съществени темпове всички стъпки по рестартиране на този план.  

Какви са тези стъпки по-конкретно да ни кажете?  

По-конкретно, на този стадий се занимаваме със конструкция, разбор на потребностите и избор: с Министерство на здравеопазването се разискват 5 терена, където да се построи детската болница.  

Колко време се планува да продължат тези договаряния, това анализиране, имате ли подложен някакъв интервал?  

Значи, ще стартира оттова: за структурата – концепцията е да се употребява структурата на Детската педиатрия " Проф. доктор Иван Митев “, като към тази конструкция се прибавят спомагателни клиники. По отношение разбора на потребностите, това е извънредно значим стадий. За да го обясня с по-прости думи: концепцията е какви ще са потребностите от детско опазване на здравето в този момент и за в бъдеще, респективно с цел да може детската болница да дава отговор на нуждите да речем след 10, след 20 години. Това нещо не се взема решение толкоз бързо. Необходими са извънредно доста познания, извънредно доста специалисти, които да извършат този изчерпателен разбор. В тази връзка ние срещаме безусловно поддръжка както от Министерство на здравеопазването, по този начин и от неправителствения бранш. По отношение на тези 5 терена, които се разискват на този стадий, прави се изследване на тяхната характерност до каква степен те биха задоволили потребностите за една бъдеща детска болница, като нашата визия е тази детска болница да е зелена, да е интелигентна, да дава отговор на най-високите софтуерни условия във връзка с медицина, на архитектура и строителство.  

Кой вид от петте сега, които се разискват, наподобява най-релевантен?  

Вижте, на този въпрос още не може да се отговори, защото за мен този въпрос следва да се разиска, да се направи едно публично разискване, защото това нещо зависи и от доста други фактори. Най-вече в този момент значимо е да има добра връзка, да има добра инфраструктура до тази детска болница, да има парк, да има занимания за децата, които ще се лекуват в нея. И това са въпроси, които подлежат да се разискват. Включително съм чувал и концепция, че теренът, който е в Александровска болница, е най-подходящ. Но на този стадий се разискват, отново споделям, 5 терена, като концепцията е да се сведат до два, и да се избере един от тях, с цел да се стартира идната фаза, респективно издаване на виза за планиране, като тук би трябвало да се извърши един юридически разбор какъв брой време би лишило, с цел да може писмено всичко правно да е изрядно, с цел да могат да се стартират идващите етапи по построяването.  

Основното терзание е обаче, че болничното заведение няма да покрие всички специалности, а единствено добре финансираните, и държавните клиниките ще останат едва заплатени клинични пътеки, което ще направи положението им още по-тежко.  

Основната концепция е откакто бъде приключена детската болница, Детската педиатрия " Проф. доктор Иван Митев “ да бъде скелетът, да бъде главната конструкция, и да се придвижи в нея, като нашето предпочитание, в това число и всичко, което във връзка с структурата на детската болница сме обсъждали, концепцията е всички клиники да се пренесат в нея. Тя би трябвало да покрива допустимо най-широкоспектърно доболнично лекуване, болнично лекуване, както и рехабилитация, като това би трябвало да е най-висока инстанция в детското опазване на здравето на България. Респективно тя не може да покрие безусловно цялата страна, защото виждате, в Бургас се построява детска болница, в Пловдив има детска болница, само че концепцията е тук да се правят, да е налице най-висока подготвеност на експерти и на фрагменти и да се покриват най-широкоспектърни болести, отново споделям, доболнична, болнична и рехабилитационна активност.  

Националната детска болница остава  за момента обещания, приоритет на хартия и политическа дъвка. Мнението се завъртя в обществените мрежи. Как ще го коментирате?  

Това е една доста обсъждана тематика. А истината е, че съгласно мен, би трябвало да има детска болница. Настоящият Съвет на шефовете е назначен от април месец. Ние срещаме цялостна поддръжка от Министерство на здравеопазването, като това, което виждаме и от директните си наблюдения, оставаме с усещания, че всички, както и неправителствения бранш, всички желаят тази детска болница да бъде построена. Не знам обикновено ли е някой да е срещу построяването на този план, който е толкоз съответстващ и значим за България.  

Проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов се изрекоха неведнъж в пленарна зала и в Комисията по опазване на здравето по отношение на заплахата от издаване на позволение за активност на новия план за мегаболница на Търговска лига в Казичене. Коментира се построяването на частната детска болница в Казичене сега, че може да изземе функционалността на Националната детска болница. Каква е заплахата? Какъв е вашият коментар за това?  

Според мен, детското опазване на здравето, първо, би трябвало да е безспорен приоритет на страната, след това, то не може да се подчинява на пазарни механизми, защото е допустимо една частна болница, едни звена да са доста търсени, а за други както се споделя да няма финансиране. Аз считам, че всяко дете би трябвало да получи здравна помощ без значение дали съответната услуга е рентабилна и преференциална за лечебното заведение. От друга страна, освен в България, само че и в целия свят е налице липса на фрагменти, липса на педиатри и експерти, като аз считам, че в случай че в София се изградят две детски лечебни заведения, неналичието на фрагменти ще е огромна. И съгласно мен, това ще докара до доста сериозен дисбаланс.

Да, в действителност извънредно значими неща следва да се обсъдят, в това число и през днешния ден има и конференция на тематика: Кога в България ще имаме в действителност Национална детска болница? Възможно ли е съгласно вас да представим, макар кадровия недостиг, най-високо равнище на подготвеност?  

Аз считам, че можем. Затова работим, това са нашите цели и в това число неотдавна се разисква и тематиката детската болница да е университетска такава за подготовка на фрагменти, на медицински личен състав точно в тази тенденция – с цел да може да се подсигури съответно детско опазване на здравето. Защото представете си, може да се построи една чудесна детска болница, само че в случай че няма лекари, в случай че няма кой да лекува децата, всичко се обезсмисля. Именно в тази тенденция се вършат всичките тези разбори, които лишават толкоз доста време.  

Не смятате ли обаче, че нестабилната политическа конюнктура в страната ни сега ще повлияе на този план, на този народен план, и това ще отсрочи по този начин във времето много?  

Аз се надявам това да не въздейства, както предходният министър на опазването на здравето проф. Сарбезова, по този начин и доктор Меджидиев, от двамата не виждам някаква смяна. Имаме цялостна поддръжка и подпомагане във връзка с дейностите, които се правят. Съвместната работа върви доста добре и се надявам да напреднем и отсега нататък по този начин.  

Адвокат Вaрчев, кои са значимите и основни точки за бъдещата детска болница? Вие набелязахте някои в самото начало, само че какво друго е значимо да се предприеме сега?  

За мен най-важното сега, което би трябвало да се направи, е точно нещата, които ви споделих: да се направи една доста добра конструкция на бъдещата детска болница, да се планува какви ще са нейните потребности, респективно да се избере най-подходящото място, което да дава отговор в действителност на всички потребности. И оттова нататък към този момент да се премине към планиране на детската болница и респективно да се разпореди нейното строителство, които са два доста значими стадия за завършването, и които изискват извънредно висока подготвеност.  

А средства? Какви средства ще се нужни за всичко това?  

Капиталът, който е избран за построяването на детската болница, е 100 милиона. Той е действително очакван с учредяването на Здравната капиталова компания. При тези инфлационни темпове и при този растеж на цените на строителните материали просто не може да се предвижда. Но към този момент когато се стигне до стадия на строителството, може да се направи една количествена сметка, с цел да се дефинира бъдещата социална поръчка с какви параметри да е. Като финансиране може да се търси отвред. Но значимото е, отново споделям, детското опазване на здравето не би трябвало да има цена. И даже да не покрие тези 100 милиона, аз мисля, че това е наложително за завършването на този план.  

Оптимист ли сте за завършването на този план?  

Честно да ви кажа, в случай че не съм аз, и Съветът на шефовете, в случай че не сме оптимисти, нямаше да се захванем и да се занимаваме с тази активност. Това е главното, че човек би трябвало да е оптимист и да се надява, че ще приключи започнатото. Затова работим всеки ден и се стремим да реализираме безусловно оптималното. Знам, че е минало ужасно доста време и че хората по този начин губят самообладание за построяването на детска болница, само че ние вършим всичко по силите си, в това число се опитваме някой от стадиите да ги съчетаваме, просто с цел да можем да спечелим някакво време.  

На какъв стадий сте сега и кои сте съчетали?  

В момента съчетаваме избора на терен със структурата. Предстои осъществяване и разбор на потребностите на детската болница.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР